Čtrnáctý ročník festivalu, který pořádá organizace Člověk v tísni, je v současnosti největším filmovým festivalem tohoto typu v Evropě. V poslední březnové dny mohou i přerovští návštěvníci zhlédnout kvalitní dokumentární tvorbu se sociální, politickou a lidskoprávní tematikou doplněnou o odborné debaty. Ty budou moderovat studentky, které se podílí i na jeho organizaci.

„Spolupracujeme s týmem studentek z Gymnázia Jakuba Škody, které se podílely na festivalu i minulý rok. Před zahájením s nimi dáváme dohromady dramaturgii, během festivalu pak moderují školní a veřejné projekce i následné debaty s odborníky,“ uvedla koordinátorka festivalu Marcela Nosálová.

Filmy uvidí studenti přihlášených základních a středních škol během takzvaných školních projekcí, které se uskuteční v dopoledních hodinách v přerovském Base Campu. Hlavní pásmo filmů pro veřejnost pak bude promítáno na stejném místě ve dnech 28. a 29. března vždy od 16.30 a 19 hodin.

Dokumenty, které budou promítány na školních projekcích, si mohly vybrat samotné školy. „Kontaktovali jsme školy v Přerově s širokou nabídkou dokumentárních filmů. Ty si ještě stále mohou vybrat, na který snímek dorazí. Máme už ale volné asi jen dva termíny,“ prozradila Marcela Nosálová.

Po každém školním i veřejném promítání bude následovat debata s odborníkem. „Na každou projekci jsme sehnali hosta, který je na danou tematiku odborník. Přítomnost odborníka jsme si stanovili jako povinnost,“ dodala.

Účastníci festivalu z řad veřejnosti mohou zhlédnout celkem čtyři snímky. Americký dokument „Přenašeč“ vypovídá o současné situaci v Africe, švédský „Nedáme se umlčet“ o boji obyvatel arabských zemí za svá práva, film „Černobyl – věčná noční můra“ se vrací do roku 1986 k výbuchu reaktoru černobylské jaderné elektrárny. Tyto tři filmy doplní na závěr i jeden český snímek – Láska v hrobě.