Město chce nyní jednat o možnosti získání evropské dotace se zástupci polského partnerského města Ozimek.

„Mamutov je myšlenkou atraktivní, ale drahou. Reálné je budovat ho po částech, protože dvě stě milionovou investici nikdo nezaplatí. Bez spolupráce s Olomouckým krajem, především v té měkké podobě, kdy ji kraj zahrne do projektu rozvoje turismu, se ale neobejdeme," řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP), jenž tento týden jednal i s olomouckým hejtmanem Jiřím Rozbořilem (ČSSD).

Ani on se prý této myšlence nebrání.

„Olomoucký kraj má pro tento záměr pochopení. Řešíme spolupráci s partnerským polským městem Ozimek a chceme postupně dosáhnout na evropské dotace," doplnil primátor.

Zábava, relaxace i sport

Zviditelnění unikátního archeologického naleziště v Předmostí může zvýšit turistickou přitažlivost Přerova. Ve sklepních prostorách Muzea Komenského je sice expozice, věnovaná slavným objevům v Předmostí, Mamutov ale nabídne více. Zábavu, relaxaci a sportovní vyžití přímo v místech, kudy kráčela historie.

„Na projektu se podíleli přední odborníci – zahradní architekti, výtvarníci, zoologové, geologové a specialisté na audiovizuální techniku. Výsledkem je ambiciózní a v Evropě ojedinělý návrh tématického parku," přiblížil archeolog Zdeněk Schenk, který se bádání v Předmostí dlouhodobě věnuje.

Rozhledna ve tvaru komínu

Autoři této vize chtějí nenásilně upravit původní provozní budovu předmostské cihelny a zachovat ji jako vstupní objekt. Počítá se zde s kavárnou, prodejnou suvenýrů i víceúčelovým sálem. Novou stavbou by měla být přilehlá rozhledna, tvarem připomínající komín cihelny, umožňující výhled do Moravské brány – jako malé připomenutí výhledu, jenž se naskýtal lovcům mamutů z předmostské Skalky.

Park doby ledové s relaxačními plochami, dětskými hřišti a občerstvením má být přístupný po celý rok bezplatně. Totéž platí o přilehlých výbězích se živými zvířaty. K vidění zde budou vlci, zubři, pratuři nebo sobi. Na vrcholu Hradiska se bude rozprostírat osada lovců mamutů.

Panoramatická projekce

Záměrem je vytvoření dojmu autentického prostředí tak, aby návštěvník získal iluzi původní krajiny.

„Trasa by měla gradovat až k závěrečné panoramatické projekci, kdy lidé vstoupí do krajiny doby ledové a na malou chvíli se stanou její součástí," doplnil šéf odboru Stavebního úřadu a životního prostředí magistrátu Pavel Juliš.

Turisté zde najdou vše, co jim přiblíží vzdálený svět lovců mamutů – od přípravy jídla, šití oděvů, přes výrobu nástrojů, po umění a rituální dovednosti. Lidé se budou pohybovat ve členitém terénu, kudy bude protékat vodoteč s doprovodnými zvukovými i světelnými efekty.

Podzemí pak skryje muzeum s věrnou napodobeninou mamuta v životní velikosti, replikami nejznámějších předmostských nálezů, pohřební scénou a vědeckou laboratoří. V kinosále s kruhovou projekcí, představující krajinu doby ledové, zažijí návštěvníci větrné i sněžné bouře.

Na přípravě projektu Mamutova město nyní intenzivně pracuje.

„Upravuje se projektová dokumentace a do dvou měsíců by mělo být vydáno územní rozhodnutí. Řešíme i pozemky – město k nim má takový vztah, aby mohlo být vydáno územní rozhodnutí," uzavřel Pavel Juliš.