V řádech stovek i tisíců se mohou pohybovat měsíční náklady na cestu do práce.

Lidé z Přerova přitom často pracují v Hranicích, Olomouci nebo Lipníku nad Bečvou.

Olomoucký kraj je jedním z šesti, kde úřady práce příspěvek poskytují, díky novým podmínkám na ně dosáhne více lidí.

Úřad práce chce tímto krokem podpořit zaměstnanost uchazečů ze skupin ohrožených dlouhodobou nezaměstnaností a pokusit se sladit nabídky a poptávky na trhu práce.

„Právě omezená možnost dojíždění za prací je jednou z bariér, která snižuje šance k uplatnění uchazečů na trhu práce. Dosavadní praxe ukázala, že zájem o příspěvek je z jejich strany značný. Řada klientů ale nesplňovala podmínky pro jeho přiznání, proto dochází k jejich úpravě," vysvětlila Kateřina Sadílková, generální ředitelka Úřadu práce ČR.

V evidenci aspoň pět měsíců

O příspěvek si mohou požádat uchazeči, kteří budou do nového zaměstnání dojíždět mimo svou obec, a jsou v evidenci úřadu práce déle než pět měsíců.

Žádost může podat také klient, který je bez práce i kratší dobu, ale není možné zprostředkovat mu zaměstnání v místě bydliště kvůli jeho zdravotnímu stavu, nedostačující praxi nebo péči o dítě. Možnost kratší doby evidence se vztahuje i na uchazeče a zájemce o zaměstnání, pokud přišli o práci, či o ni přijdou, v důsledku hromadného propouštění.

„Nový zaměstnavatel musí zároveň uzavřít pracovní poměr s podpořeným uchazečem či zájemcem o zaměstnání na dobu neurčitou nebo na dobu určitou, a to delší než 6 měsíců," upozornila mluvčí ÚP ČR Kateřina Beránková.

Bohužel na příspěvek nedosáhnou žadatelé, kteří u nového zaměstnavatele v posledních čtyřiadvaceti měsících už pracovali, nebo bydlí ve stejné obci, jako je místo výkonu práce.

Výše příspěvku se pohybuje od jednoho tisíce do tři a půl tisíc korun, záleží na dojezdové vzdálenosti. Minimální délka pro příspěvek je deset kilometrů.

„Výjimku v tomto případě tvoří žádosti, kdy mezi bydlištěm a místem výkonu práce prokazatelně neexistuje pravidelné spojení veřejnou dopravou," řekla Kateřina Beránková a tím, že v tom případě dostanou lidé tisíc korun měsíčně.

Pokud lidé jezdí za prací do 25 kilometrů, mají nárok na příspěvek ve výši 1 500 korun.

Do padesáti kilometrů je částka 2 500 korun a nad 50 kilometrů získá zaměstnanec 3 500 korun měsíčně. Čerpat příspěvek se může až jeden rok.

Zatím schváleny čtyři žádosti

Do konce června podalo žádost o příspěvek celkem 85 zájemců. Nejvíce, třiatřicet, jich bylo v Olomouckém kraji.

„Z toho byly v okresu Přerov schváleny čtyři příspěvky," uvedla Ilona Kapounová, ředitelka kontaktního pracoviště v Přerově.

Nezaměstnaní v Přerově se tak bez obav o další finanční výdaje mohou poohlížet po práci v Olomouci nebo Hranicích, které díky průmyslové zóně vykazují nižší nezaměstnanost.

Mezi žadateli jsou lidé různých profesí, například administrativní pracovníci, montážní dělníci, uklízeč, elektromechanik, dispečerka, kuchař, pracovníci v obchodě, strážný, specialista informačních technologií, obsluha směnárny nebo laboratorní technik.

Formulář žádosti je k dispozici na Integrovaném portálu MPSV

Zájemcům jej také poskytnou zaměstnanci příslušných kontaktních pracovišť.