„Nezastavíme se. Až do odvolání jsme dokonce prodloužili pracovní dobu," potvrdil Martin Miklík, který má pneuservis v Lýskách u Přerova. Zákazníci se k němu zpravidla telefonicky objednávají.

„Snažíme se obsloužit ale i ty, kteří u nás zastaví bez předchozí domluvy," uvedl majitel pneuservisu u něhož přijde přezutí na 400 až 700 korun. „Cena se samozřejmě odvíjí od typu auta," řekl.

Řada lidí ještě přezuto nemá a ani to v příštích dnech neplánuje.

„Zejména ti, kteří jezdí jen po okresních cestách. Dálkaři na to myslí víc," uvedl Martin Miklík. To potvrzuje například řidička Pavlína Trpáková. „Obvykle na to myslíme v předstihu, tentokrát je ovšem takové teplo, že by jeden málem zapomněl. Určitě to ale napravíme," uvedla majitelka vozu z Lipníku nad Bečvou.

Podle zákona mají řidiči motorových vozidel povinnost mít na vozidle zimní pneumatiky od 1. listopadu.

„A to za předpokladu, že je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu nebo námrazy, nebo v případě, kdy je možné dle počasí předpokládat, že tato situace nastane v době provozu vozidla na komunikacích," uvádí zákon.

Konkrétně se přitom jedná o situaci, kdy venkovní teplota klesne pod čtyři stupně, sněží nebo mrholí, popřípadě prší při nízkých teplotách, mostní konstrukce mají teplotu pod bodem mrazu anebo je silnice ošetřena solí. Podle výkladu zákona by tedy neměla policie uplatňovat sankce v případě, že v tomto období bude například jasné počasí a 15 stupňů nad nulou. Pokud ale nastane změna počasí během dne, je odpovědnost na řidičích.

Čekat na zimu nebo raději preventivně přezout?

Ačkoliv se policisté nehodlají hned po 1. listopadu zaměřit na preventivní kontroly, měli by řidiči raději pokutám i nehodám předcházet. „Řidič, který způsobí dopravní nehodu na letních pneumatikách na silnici pokryté sněhem může počítat s velmi přísným postihem nejen ze strany policie, ale i pojišťoven. Sankce je až dva tisíce korun," potvrdil policejní komisař Josef Bednarčík.

Zákon uvádí, že motorová vozidla s maximální přípustnou hmotností do 3500 kg mají povinnost použít zimní pneu na všech kolech s hloubkou dezénu nejméně čtyři milimetry. Motorová vozidla nad 3500 kg musí mít do zimního obuta všechna kola hnacích náprav s trvalým přenosem hnací síly a minimální hloubkou dezénu 6 milimetrů.

Jak bude?

Řidiči by neměli s výměnou už otálet i když je nástup zimy zatím v nedohlednu a ani meteorologové ji zatím neočekávají. V nejbližších dnech a začátkem listopadu si máme užívat ještě teplých dnů.

„Podle střednědobé předpovědi nemůže být o žádném sněhu nebo mrazu ani řeč. Odpolední teploty se teď budou pohybovat od deseti do patnácti stupňů, ranní mrazíky, jaké jsme zažili koncem září, by mohly přijít jen při vyjasnění. Začátek listopadu rozhodně ještě zimu připomínat nebude," potvrdil Tomáš Ostrožlík z Českého hydrometeorolo­gického ústavu.