PODROBNÉ VÝSLEDKY VOLEB ZDE

Svůj hlas mu vhodilo do urny na 66,2 procent voličů, zatímco Karla Schwarzenberga podpořilo pouze 33,70 procent.

Nejvíce příznivců z měst na Přerovsku má Miloš Zeman v Tovačově, kde se pro něj vyslovilo 71,03% voličů, zatímco jeho protikandidát zde získal pouhých 28,96%.

Obdobné to bylo i v Kojetíně, kde Miloš Zeman bodoval se 68,09% oproti 31,90 procentům svého oponenta.

Lipníku vhodilo hlas Miloši Zemanovi 66,4% voličů a Karel Schwarzenberg získal 33,55%.

Přerované podpořili Miloše Zemana 65,02% hlasů, zatímco pro Karla Schwarzenberga se vyslovilo jen 34,97%.

Obdobný scénář se opakoval i v Hranicích, kde Zemana podpořilo 61,88% a Schwarzenberga jen 38,11%.

Zeman v Jindřichově vyhrál o jediný hlas

Nebývalou polarizaci ukázali voliči v Jindřichově. Do volební místnosti tam přišlo celkem 256 občanů, což představovalo slušnou šestašedesáti­procentní účast. Zvláštností byl ale jiný fakt.

Dohromady 128 voličů dalo svůj hlas Miloši Zemanovi, 127 tamějších občanů se naopak postavilo na stranu Karla Schwarzenberga. Zbývající jeden hlas byl neplatný. Pokud by také on vyjádřoval podporu předsedovi strany TOP 09, nastala by v obci nevídaná situace.

Oba kandidáti by získali zcela stejný počet hlasů.

Ve Lhotce zvítězil kníže

Na Přerovsku je ale i obec, ve které by Karel Schwarzenberg zcela překvapivě a s náskokem vyhrál – a to Lhotka u Přerova, kam „kníže" nedávno zavítal během své cesty po Moravě.

Svůj hlas zde „knížeti" vhodilo rekordních 66,44 procent voličů.

Naproti tomu Miloš Zeman se těší velké přízni v Nahošovicích, kde ho ve druhém kole podpořilo 81,88 procent místních.

Politologa Pavla Šaradína výsledky druhého kola prezidentských voleb příliš nepřekvapily.

„Tento scénář se dal očekávat a zcela odpovídá socioekonomické struktuře obyvatel na Přerovsku. Poslední věci, které Miloš Zeman přitáhl do kampaně – jako nacionalismus nebo antiněmectví rozdíl mezi oběma kandidáty ještě více posílily," řekl.

Wykrent: Zemana jsem nevolil

A jak hodnotí volby známé osobnosti z Přerovska?

„Mezi kandidáty jsem zpočátku neměl žádného koně, ale je pravda, že některé výroky budoucího prezidenta mě přiměly k tomu, že jsem ho nakonec nevolil. Svého kandidáta jsem vybíral na základě naprosto nesmyslných hesel, které jsem viděl na billboardech," shrnul přerovský skladatel a zpěvák Jaroslav Wykrent.

Zklamaný z výsledků voleb je šéf přerovské pobočky Konfederace politických vězňů František Přeslička.

„Podporovali jsme Karla Schwarzenberga. Vláda ale zatím zůstává stejná a teď je důležité, jakým směrem se bude prezidentská síla ubírat a koho si s sebou Miloš Zeman vezme na Hrad za pomocníky," poznamenal.

Tovačovskému starostovi Leonu Bouchalovi jeho hlas v druhém kole voleb nevyšel. Přesto nejevil zklamání.

„Ani jeden z kandidátů v druhém kolem nebyl můj favorit, přesto jsem volil Karla Schwarzenberga, protože je mi jeho politická orientace bližší. Myslím, že teď po volbách by měly hlavy vychladnout," uvedl s tím, že podle něj by měla být role prezidenta hlavně stmelující prvkem v dnešní rozjitřené společnosti.

Účast jen o krapet menší, než minule

Účast ve druhém kole se na Přerovsku pohybovala lehce nad 58%, což je jen trochu méně než v kole prvním (59%)

Jedna změna oproti prvnímu kolu ale přesto nastala.

„Více než předtím přicházely ročníky 1994 nebo 1993, tedy ti, kteří teprve dovršili věku osmnácti let," shrnula Denisa Smetanová, členka komise z okrsku v Mateřské škole Lešetínská v Přerově. Nejvíce voličů přišlo k urnám v pátek, zatímco v sobotu byla účast o něco slabší.

Značný zájem měli o volby i lidé z okolních obcí. Například v Dřevohosticích přišel ke druhému kolu prezidentských voleb téměř stejný počet lidí jako v tom prvním. Někteří ale přispěchali až na poslední chvíli a dorazili v pátek těsně před desátou hodinou večer.

„Volilo tu přes 61 procent voličů. Oproti minulému kolu se účast zvýšila asi o desetinu procenta. Lidé přitom chodili jak v pátek, tak i sobotu – bylo to tak půl na půl," prozradila předsedkyně zdejší volební komise.

Více: Zeman nebo Schwarzenberg? Nával u uren je stejný jako minule