Náměstí T. G. Masaryka sice během páteční návštěvy prezidenta Miloše Zemana nebylo zaplněné do posledního místečka tak, jako když do Přerova zavítal jeho předchůdce Václav Klaus, setkání s hlavou státu si ale přesto nenechalo ujít několik stovek lidí.

„Politik je do jisté míry i herec a těší ho zaplněné hlediště. Účast občanů při setkáních byla maximální," pochvaloval si třídenní pobyt v Olomouckém kraji prezident.

První zastávka Miloše Zemana ve městě na Bečvě vedla do přerovské nemocnice, kde se setkal s lékaři a odboráři.

„Během debaty jsme se dotkli vývoje mezd ve zdravotnictví i poplatků," informoval ředitel zdravotnického zařízení Tomáš Uvízl.

Prezident dostal jako dárek koš, složený z produktů z lékárny. „Mluvili jsme o tom, že každý z podniků nebo zaměstnavatelů by se chtěl prezentovat svou vlastní produkcí, což je u nemocnice ošidné – v podstatě bychom prezidentovi řekli, ať onemocní, a my mu poskytneme nějakou službu," poznamenal s úsměvem ředitel.

Proto dostal Miloš Zeman jako dárek výběr produktů, které slouží ke zdraví. A také nabídku od ředitele na služby přerovského ortopedického oddělení.

Jsem rád, že primátor podpořil kanál

Prezident Zeman v Přerově. Přivítání primátorem Jiřím LajtochemKrátce po dvanácté hodině dorazila hlava státu do centra Přerova, kde přivítal Miloše Zemana primátor Jiří Lajtoch v doprovodu krojovaných Hanáků. Nechyběl ani symbolický přípitek štamprlí slivovičky, jak se na Moravě sluší a patří.

Protože na 7. března připadne výročí narození T. G. Masaryka, nezapomněl prezident položit kytičku k jeho památníku na budově radnice.

Před budovou Městského domu postávali netrpěliví Přerované, kteří chtěli hlavu státu spatřit na vlastní oči. 

„Přerovsko je po Jesenicku okresem s druhou největší nezaměstnaností. Přitom je tady skvělý podnik, jako je Meopta Přerov, který zaměstnává dva a půl tisíce lidí," zmínil prezident v diskusi s Přerovany v Městském domě.

Podle něj potřebuje Přerovsko rozsáhlou investici. „Jsem rád, že pan primátor podpořil myšlenku vodního koridoru Dunaj – Odra – Labe. Ten by po dobu patnácti let dal práci až šedesáti tisícům lidí," konstatoval.

Apel na dokončení dálnice

Prezident Zeman v Přerově. Beseda s občany v Městském doměS prezidentem se v Přerově setkali také zastupitelé, radní a zástupci příspěvkových organizací – a to během odpolední debaty v malém sále Městského domu.

„Apeloval jsem na něj, aby stát urychleně řešil dobudování dálniční sítě – a to především úseků dálnice D1 z Říkovic do Přerova a z Přerova do Lipníku," řekl náměstek primátora Michal Zácha (ODS).

Dalším tématem bylo i zrušení letecké základny, se kterým se prý prezident neztotožnil.

„Debata probíhala v přátelském duchu a za město jsme mu předali jako dárek knihu Povídání o Přerově, vázanou v kůži, a protože jsme na Hané, dostal také pravou slivovičku," vzpomněl primátor Jiří Lajtoch.

Prezident se také podepsal do pamětní knihy a připevnil standartu prezidenta republiky na vlajku města.

„Zaujalo ho, že se do pamětní knihy naposledy podepsal jako předseda vlády, a to v roce 2002," uzavřel mluvčí magistrátu Bohuslav Přidal.

Prezident Zeman v Hradčanech na Přerovsku

Ať žije prezident, skandovaly Hradčany

Cestu na Přerovsko prezident Zeman v pátek zahájil v Hradčanech. Vítěz krajského kola soutěže Vesnice roku byl do programu zařazen na poslední chvíli.

Pro malou obec s necelými třemi stovkami obyvatel to byla velká sláva.

„Možná ještě něco více, historická chvíle. Vždyť do naší vesnice přijel prezident vůbec poprvé v historii," prozradil starosta Ondrej Koliba.

Prezident Zeman v Hradčanech na Přerovsku - vpravo starosta Ondrej KolibaKvůli prezidentské návštěvě přerušily vyučování také dvě základní školy – v Soběchlebích a Pavlovicích. Několik desítek školáků s českými vlaječkami v ruce vítalo prezidenta u příjezdové cesty k obecnímu úřadu.

Když se k obecnímu úřadu blížil prezidentský vůz, začali lidé spontánně tleskat. Starosta obce přivítal Miloše Zemana tradičním chlebem a koláčky. „Jsou výborné, takové dělávala moje babička," pochvalovala si hlava státu.

Pak už se návštěva v doprovodu olomouckého hejtmana Jiřího Rozbořila odebrala do sálu, kde se uskutečnila beseda s občany. Tu si nenechala ujít více než stovka místních lidí.

„Pane prezidente, přijel jste do obce, kde jste v obou kolech voleb zvítězil s drtivým rozdílem," přivítal ho starosta.

„Já jsem tady doma, jsem v Hradčanech," odvětil mu s úsměvem Miloš Zeman, který prý nerozlišuje obce na malé a velké.

První otázky prezidentovi položily děti. „Co se vám na Moravě nejvíce líbí?," zeptal se ho třeba jeden ze školáků.

„Už jsem řekl, že olomoucké tvarůžky jako prevence styku s nepohodlnými osobami. Na Moravě jsou to ale hlavně vinné sklípky," odpověděl Miloš Zeman.

Když vycházel Miloš Zeman z budovy obecního úřadu, dočkal se pozdravu od dětí: „Ať žije prezident!," provolávali sborem školáci. Vydal se tedy k nastoupenému špalíru dětí, aby nejmladší generaci osobně pozdravil.

Prezident Zeman ve zvonařské dílně v Brodku u Přerova

Zvonění před odjezdem

Třídenní návštěvu Olomouckého kraje pak prezident uzavřel prohlídkou vyhlášené zvonařské dílny v Brodku u Přerova.  Prohlédl si zázemí rodinné firmy a zazvonil na zvon umístěný ve dvorním traktu budovy.

Prezidentskou návštěvu vyhlížely před zvonařskou dílnou v Brodku u Přerova zástupy místních občanů. 

Prezident Zeman ve zvonařské dílně v Brodku u PřerovaMajitelky vyhlášené rodinné firmy Leticie Vránová – Dytrychová a Marie Tomášková – Dytrychová zavedly prezidenta také do dílny, kde se zvony odlévají a pak ho zasvětily do toho, jak správně rozeznít zavěšený zvon.

"Dostali jsme pokyny, jak můžeme vítat pana prezidenta, takže to nebylo úplně tak, jak bychom si představovali. Ale teď můžu říct, že i když to bylo krátké, bylo to moc hezké. Myslím, že představu o naší dílně a výrobě Miloš Zeman získal," řekla Deníku Leticie Vránová-Dytrychová.

Prezident dámy zvonařky příjemně překvapil, když jim oznámil, že na Hradě uvažují o vzájemné spolupráci.

„Šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta napadlo, že bychom mohli výrobky z vaší dílny obdarovávat vzácné návštěvy, které na Hrad zavítají," prozradil podnikatelkám plány prezidentské kanceláře Miloš Zeman a přijal pozvání na společný přípitek bílým vínem se zaměstnanci rodinné zvonařské firmy.

O pár minut později se rozloučil s hejtmanem Jiřím Rozbořilem a návštěvu Olomouckého kraje ukončil.