Protest asi tří desítek občanů před místní restaurací, kteří drželi v rukou červené karty. Transparenty s hesly jako „The End“ nebo „Sbohem“. Ale i „hymna“ sametové revoluce v listopadu 1989 Modlitba pro Martu, která zněla z okna na náměstí. Takové přivítání čekalo ve středu odpoledne prezidenta Miloše Zemana v Lipníku nad Bečvou. 

Debata přilákala stovky lidí, ale mělo to i jednu nepříjemnou dohru - zvukaře, který údajně narušil mítink pouštěním hudby, odvedla k výslechu policie.

Prezident Miloš Zeman dorazil na Masarykovo náměstí v Lipníku nad Bečvou krátce před čtvrtou hodinou odpoledne a už před začátkem setkání s občany bylo vidět větší množství policistů v ulicích. O rozruch se postaraly asi tři desítky občanů, kteří ve chvíli, kdy se prezident objevil na pódiu, vytáhli červené karty.

„Je nám líto, že prezident hodlá znovu kandidovat a dělat v případě svého zvolení naší zemi ostudu dalších pět let,“ vysvětlila svou účast na protestní akci jedna z přítomných Marie Šuláková.

Zvukaře zadržela policie

Z okna restaurace na náměstí, které bylo pootevřené, hrála nahlas píseň Marty Kubišové Modlitba pro Martu. Její poslední tóny ale nedozněly, protože zvukaře, který skladbu pouštěl, zadržela policie.

„Vtrhli tam a odvedli ho z místnosti s tím, že se jedná o narušení veřejné akce,“ popsal majitel restaurace Ladislav Marek.

Podle policie jednapadesátiletý muž narušil svou hlasitou produkcí řádně ohlášené setkání občanů s prezidentem republiky.

„Na základě toho je podezřelý z přestupku proti právu shromažďovacímu. Muž byl policisty opakovaně vyzván, aby svého protiprávního jednání zanechal. Následně byl eskortován k podání vysvětlení na obvodní oddělení policie v Lipníku k provedení dalších administrativních úkonů. Po podání vysvětlení byl propuštěn,“ řekl policejní komisař Libor Hejtman. 

Zeman Hradílkovi vzkázal: Nejste více než 113 tisíc občanů

Na setkání s prezidentem dorazil také disident a bývalý mluvčí Charty 77 Tomáš Hradílek z Lipníku nad Bečvou, který drží od 1. listopadu hladovku jako protest proti opětovné kandidatuře Miloše Zemana. Hradílek dostal na náměstí do ruky mikrofon a zeptal se prezidenta, jak bude dál postupovat.

Miloš Zeman mu ale odpověděl, že už kandidaturu podal, a má podporu více než 113 tisíc občanů České republiky.

„Vy nejste víc než 113 tisíc občanů a nejste jim nadřazen. Proto budu kandidovat,“ řekl důrazně.

Tomáš Hradílek podle svých slov zatím hladovku zvládá dobře.

„Samozřejmě, že jsem zhubl o několik kilogramů, ale jinak problémy nemám. Obával jsem se, že budu mít bolesti žaludku, ale to se nekoná. Co je pozitivní, že dobře spím,“ odpovídal na dotazy novinářů.

Písemné odpovědi na svůj otevřený dopis prezidentu Zemanovi se prý nedočkal, a proto se ho přišel zeptat rovnou na náměstí, jak se zachová. V hladovce bude i nadále pokračovat. 

Zeman dostal v Lipníku knihu a pralinky 

Během setkání s občany zazněly z pléna například dotazy, jaký má prezident názor na fungování Senátu. Lidé se ho ale ptali i na to, jaká je jeho nejoblíbenější strana.

„Nejlepší strana je strana mírného pokroku v mezích zákona. Byla dokonale popsána v dílech Jaroslava Haška. Jediná drobná chybička spočívá v tom, že tato strana u nás neexistuje,“ zavtipkoval Zeman. 

Jeden z občanů chtěl vědět, jaký je názor prezidenta na předčasné volby.

„Já sám jsem velmi ostře proti. Myslím si, že je to za prvé vyhazování peněz, protože stojí kolem jedné miliardy korun. Za druhé - voliči rozdali karty a politici s nimi neuměli hrát. A za třetí - v předčasných volbách se velmi pravděpodobně příliš mnoho nezmění,“ vyjádřil svůj názor. 

Starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl předal Miloši Zemanovi jako dárek knižní publikaci o městě, ale dostal i něco na zub. 

„Darovali jsme mu tři díly publikace o městě Lipníku, na které jsme pyšní, protože mapují naši historii od roku 1238 až po současnost. Druhým dárkem pak kazeta pralinek od místní firmy,“ upřesnil starosta. 

Debatu s prezidentem za zavřenými dveřmi strávili členové rady města a zastupitelé tím, že ho informovali o aktuálních problémech města a regionu. 

„Mluvili jsme o přímé a nepřímé volbě starostů a hovořil jsem také o tom, že bych byl rád, kdyby se podařilo dokončit dálnici D1, zejména úsek Říkovice - Přerov, a také - aby se definitivně rozhodlo o protipovodňovém opatření na řece Bečvě. Zajímají nás naše témata,“ řekl starosta.

Miloš Zeman starostovi za pralinky poděkoval. „Míra mé cukrovky je 5,8 a děkuji vám za bonboniéru. Teď už si ji můžu dovolit a vám všem přeji sladký život,“ popřál Miloš Zeman lidem na náměstí. Neodpustil si ani poznámku na adresu svých oponentů. 

„Lituji, že ti, kteří mi tak krásně přejí sbohem, neměli odvahu položit jedinou otázku, třebaže tu šanci samozřejmě měli. Zbabělost není dobrá vlastnost. Ještě jednou, krásný den,“ rozloučil se Miloš Zeman s Lipníkem. 

Návštěva prezidenta Zemana na krajském úřadě v Olomouci
Prezident Zeman začal další návštěvu Olomouckého kraje