Po ukončení praxe jediného specialisty Lubomíra Skopala, který se staral o stovky pacientů s nádorovým onemocněním z celého okresu, totiž tito lidé musejí dojíždět do Fakultní nemocnice v Olomouci.

Přerovská nemocnice kvůli tomu posiluje ordinační hodiny na ambulanci o další den.

Na potíže, které lidem se zhoubným onemocněním po odchodu jediného onkologa na okrese nastaly, upozorňují i praktičtí lékaři.

„Pan doktor Skopal vytěžoval rentgen, CT, ultrazvuk, a tyto kontroly teď nemá kdo dělat. Olomouc je přehlcena, takže část povinností přenesli i na praktické lékaře, ale hlavně to mají komplikované naši pacienti,“ popsal situaci praktický lékař z Přerova Michal Chromec.

„Vždy, když se zruší okresní pracoviště, nastane chaos. A ten po odchodu doktora Skopala nastal. Je nepředstavitelné, aby lidé jezdili na běžné kontroly do Olomouce. Někdy přijedou sanitkou i čtyři a musejí čekat, až je postupně všechny ošetří, a teprve pak se společně vracejí. Zejména pro staré lidi, kteří jsou ve špatném zdravotním stavu je to zlé,“ podotkl.

V restauracích bez cigaret, kouřit lze už jen na zahrádkách
Přerovské hospody bez cigaret. Nadávají štamgasti i hostinští

Nemocnice chystá specialistu

Přerovská nemocnice se snaží problém řešit a posílila kvůli tomu ordinační hodiny na stávající ambulanci.

Pacienti tak mohou přijít na vyšetření nejen ve středu, ale i ve čtvrtek.

Cílem je dosáhnout toho, aby v Přerově opět vzniklo specializované pracoviště.

„Rozhodli jsme se hledat cestu, jak těmto lidem pomoci. Bohužel nemocnice v posledních dvaceti letech odbornou onkologickou péči neposkytovala a neměla ji ani nasmlouvanou se zdravotními pojišťovnami. Hned v únoru nám ale vyšlo vstříc pracoviště radiační onkologie prostějovské nemocnice a lékařka-onkoložka za přerovskými pacienty jednou týdně dojíždí. Nyní jsme ve spolupráci s tímto oddělením rozšířili ordinační dobu o další den,“ shrnul Štefan Repovský, náměstek pro léčebnou a preventivní péči přerovské nemocnice.

Ta podniká i další kroky, aby posílila poskytovanou péči. Jeden z lékařů nemocnice byl nyní zapsán do specializovaného postgraduálního vzdělávacího programu v oboru onkologie. Toto vzdělávání ale trvá nejméně čtyři roky.

„Intenzivně proto sháníme lékaře s onkologickou specializací a samozřejmě také jednáme se zdravotními pojišťovnami. Věřím ale, že se nám na podzim opět podaří rozšířit provoz onkologické ambulance o další den v týdnu,“ doufá Štefan Repovský.

Ilustrační foto
Noční tragédie: auto smetlo mladé lidi, jeden nepřežil

Fakultka: Přirozený vývoj

Fakultní nemocnice v Olomouci, která převzala stovky pacientů z celého Přerovska, prý situaci zvládá.

„Považujeme to za přirozený vývoj v oboru, kdy se péče o pacienty soustřeďuje do komplexních onkologických center, jaké je i u nás. Máme k dispozici tým erudovaných odborníků, moderní přístroje a nejnovější péči,“ řekl už dříve mluvčí Fakultní nemocnice v Olomouci Egon Havrlant.

Lidé z Přerova, kteří musejí dojíždět, to ale cítí trochu jinak.

„Dojíždění mi až zase tolik nevadí, ale člověku chybí takový ten pocit, že vás lékař už dlouho zná a můžete se na něj kdykoliv obrátit,“ vyjádřila své pocity jedna z pacientek.