Při nich umožňují lidem dobrovolnou registraci do systému evidence a průběžné kontroly rekreačních obydlí. V případě, že policejní hlídka zpozoruje něco podezřelého, kontaktuje ihned majitele chaty na jeho telefonní číslo.

„Tuto preventivní akci pořádáme na celém území okresu Přerov. První jsme navštívili chatové oblasti okolo Přerova, například v Dluhonicích a Čekyni," uvedla preventistka přerovské policie Miluše Zajícová.

V podzimních měsících se návštěvnost chat snižuje. Přesto policisté během kontrol zastihli několik chatařů. Většina z nich registrace jejich obydlí využila a dostala tak nálepku, která upozorňuje, že je daná chata pod kontrolou Policie ČR.

„Z devětadevadesáti procent si své chaty nechávají zaregistrovat. Složí k tomu formulář, který mohou lidé vyplnit za naší asistence nebo v klidu sami. Poté ho však musí zanést na příslušné obvodní oddělení policie," dodala.

Nejčastěji při chatových krádežích zloději odcizí věci, které jsou cenné. Mezi takové patří zejména televize, rádia a starožitnosti. Ty se poté snaží udat v zastavárnách, prodávají dalším osobám nebo si je ponechají pro svou vlastní potřebu. Ostatní lupiči se vkradou do chat třeba jen kvůli přespání.

„V případě, že majitelé opouští své chaty, měli by si tyto předměty vzít s sebou. Doporučuje se také zajistit chaty zabezpečovacím zařízením," doplnila.

Základní podmínkou je zajištění vchodových dveří, garážových vrat a oken, včetně těch střešních a sklepních. U chaty se také nedoporučuje odkládat nářadí.

„Myslím si, že se tady v okolí krade dost. Před patnácti lety tu zloději vykradli všechny okolní chaty. Mě tu vzali úplně vše. Od té doby mám na dveřích a okenicích železné mříže," uvedl chatař Ladislav Calábek z Přerova.

Za chataři přišli i hasiči

Akce se zúčastnil i zástupce hasičů. Ten pomocí letáků prezentoval nové normy požární bezpečnosti komínů a spotřebičů paliv. Také upozornil na nový systém evidence kontrolovaného zakládání ohně, který pomáhá zamezit nadbytečným výjezdům hasičů.

„V okolí Přerova máme za rok okolo padesáti výjezdů za rok, při kterých je ohlášen požár. Na místě hasiči však mohou zjistit, že se jedná o normální kontrolované pálení, které ze zákona není ničím omezené. Výjezd nás ovšem stojí náklady," uvedl vrchní inspektor přerovských hasičů Petr Kosík.

Nová služba umožňuje například nahlásit kontrolovaná pálení klestí či suché trávy pomocí telefonu, emailu nebo přímo na internetových stránkách Hasičského sboru Olomouckého kraje.

„Pokud dojde k požáru, naše operátorka hovorem majiteli ověří, zda se jedná o ohlášené pálení a jednotka případně nemusí vyjet," doplnil.

Chataři o podobné akce projevují zájem. Někteří vítají, že chaty jezdí pravidelně kontrolovat místní policisté na kolech.

„Chatu nám vykradli, ale již je to delší dobu. Škodu nám způsobili hlavně tím, že rozbili dveře. Určitě vítám podobné preventivní akce, i to že si můžu chatu nechat zaevidovat. Případný zloděj si krádež poté může rozmyslet," uzavřel chatař Vladimír Sekera z Přerova.