Záběry opeřenců rozmanitých druhů a barev jsou nejen pastvou pro oči, ale pro spoustu lidí i uklidňující podívanou. Ptačí videokanál je nejsledovanější v České republice a na Slovensku, má ale i fanoušky v Německu, Polsku, Velké Británii či ve Spojených státech.

Vůbec největší pozornosti se přitom těší video s ukázkou zpěvu špačka obecného, na druhém místě pomyslného žebříčku sledovanosti je brkoslav severní a třetím nejatraktivnějším kouskem je kalous ušatý.

Zdroj: Youtube

„První video jsme vložili 30. prosince roku 2011 a v současné době je jich zde už 323. Většina jich byla pořízena v České republice, ale některá také v Anglii, Nizozemsku, Francii či Švédsku," uvedl Adolf Goebel z Moravského ornitologického spolku v Přerově.

„Ptačí klipy" zachycují různé druhy ptáků, a to od těch nejběžnějších až po unikátní zálety velmi vzácných opeřenců, kteří se na našem území objevili vůbec poprvé. Ornitologové zdokumentovali také výskyt hmyzu, především motýlů. Na některých videích jsou i obojživelníci a savci.

Videa zachycují i významné akce

Několik snímků zachycuje i významné akce – výstavu k 80. výročí založení Moravského ornitologického spolku, celosvětově uznávaný Britský veletrh pro pozorovatele ptactva nebo návštěvu v partnerském městě Přerova, nizozemském Cuijku.

Videokanál byl koncipován tak, aby mohl plnit několik funkcí najednou. „Představuje rozsáhlou a stále obohacovanou databázi živočichů, především ptactva. Ta může sloužit nejen k výuce na různých stupních škol, včetně vysokých, tak i amatérské veřejnosti pro určení druhů opeřenců, s nimiž se setkávají v zahradách nebo na krmítku. Videokanál je využíván i pro vědecké účely," doplnil ornitolog.

Zájem z celého světa

Odkazy na videa využívají nejen internetové servery, ale i televizní stanice. Informaci o videokanálu přinesl mimo jiné i proslulý časopis Birdwatching Magazine ve Velké Británii. O možnost využití některých videí požádali pro svůj projekt, mapující evropské zatoulance, i ornitologové z Havaje. Videa byla použita i ve Španělsku, Rumunsku a řadě dalších zemí.

O tom, že je videokanál Moravského ornitologického spolku celosvětově známý, svědčí i statistika návštěvnosti podle zemí. Těch bylo zatím zaznamenáno 124 ze všech obývaných kontinentů – z Evropy 42, Asie 40, Afriky 15, Ameriky 25 a Austrálie 2.