Politik vinu popírá a tvrdí, že si žena obvinění vymyslela, aby zakryla zpronevěru peněz v jedné z jeho provozoven.

Za přečin sexuálního nátlaku mu hrozí trest odnětí svobody od šesti měsíců do čtyř let.

Podle obžaloby se měl Marek Dostál, který kvůli této kauze už dříve rezignoval na funkci radního, dopustit sexuálního nátlaku ve dvou případech - a to v listopadu roku 2017.

„Ze své pozice zaměstnavatele vůči poškozené, která u něj pracovala, a byl si přitom vědom její závislosti na příjmu ze zaměstnání v důsledku tíživé finanční situace, ji měl ve dvou případech přimět k orálnímu pohlavnímu styku. V důsledku tohoto jednání došlo u poškozené k rozvinutí posttraumatické stresové poruchy,“ shrnula státní zástupkyně Šárka Pivodová.

Obžalovaný Marek Dostál svou vinu u soudu popřel s tím, že k žádnému intimnímu kontaktu mezi ním a poškozenou nedošlo.

Tvrdil, že chtěla žena obviněním pouze zakrýt fakt, že v jeho provozovně zpronevěřila peníze. Celkovou částku, o kterou ho připravila, vyčíslil na 22,5 tisíce korun.

Že něco nehraje, zjistil podle svých slov už krátce po jejím nástupu na místo servírky. Na ztrátu peněz ho upozornila hned po první směně druhá ze servírek. Postupně docházelo k dalším ztrátám peněz.

Bývalá ubytovna Chemik v Přerově
Chemik půjde k zemi, rozhodli zastupitelé
Jaroslav Hýzl
Obžalovaného radního Dostála vystřídal triatlonista Hýzl

"Domluvili jsme se, že ji budeme hlídat"

Marek Dostál sexuální nátlak odmítl a tvrdil, že ženu pouze jednou svezl autem domů, a jednou s ní jednal o tom, jak hodlá splatit dluh, v domě v Kratochvílově ulici.

Do domu ji ale pozval jen proto, že nechtěl celou věc řešit na ulici, a musel v jednom z bytů, který patří jeho rodině, odvzdušnit topení.

„Po celou dobu za ní do hospody docházel její syn, který je ve výkonu trestu. Byl jsem i svědkem toho, že sedí za barem. Může hrát roli v tom smyslu, že mohl zasáhnout do hotovosti,“ konstatoval.

Kvůli dluhům poškozené se nakonec obrátil i na jejího manžela.

„Domluvili jsme se spolu jako chlapi, že ji budeme hlídat. Mě to svádí k tomu, že uvítala práci v hospodě a cíleně dopředu počítala s tím, že jakmile bude mít možnost nějakou hotovostí ulehčit exekuci a splátkám, tak to udělá,“ konstatoval Marek Dostál.

Se ženou nakonec počátkem prosince ukončil pracovní poměr. Dluh po ukončení její činnosti nevymáhal a ani ho nesplatila.

Tradiční společenskou událostí bývá v Přerově vždy Reprezentační ples města.
Podívejte se, jak se vydařil letošní Reprezentační ples města

Syn: Byla zamklá a bála se táty

Na hlavním líčení vypovídal i syn poškozené, kterého přivedla do jednací síně eskorta. Odpykává si totiž trest kvůli distribuci drog. V soudní síni uvedl, že se mu matka s celou situací svěřila.

„Máma mi řekla, že se tam ztratily peníze, a že jí ten pán řekl, že když ho orálně uspokojí, tak dluh smaže. Měl jsem vztek, držel jsem to v sobě. Zeptal jsem se ho na rovinu, co se stalo, a začal na něj křičet. Volal jsem i tátovi,“ líčil.

Matka podle jeho slov celou situaci těžce nesla. „Byla zamlklá a bála se táty, že si o ní bude myslet svoje,“ popsal s tím, že matka s otcem měli dobrý vztah.

Potvrdil také, že chodil za matkou do práce. „Tehdy jsem nepracoval, měl jsem brigády a žil z prodeje drog. V době, kdy tam máma pracovala, jsem bral dvakrát denně pervitin,“ uvedl.

Masopust v Přerově 2019
VIDEO: Přerovem protančil masopustní průvod

Manžel: Jsme staromódní rodina

U soudu vypovídal i manžel poškozené. Pocity, které v té době cítil, popsal jako bezmoc a zlost.

„Manželka se o tom styděla mluvit, jsme staromódní rodina. Budila se ze snu, plakala, měla stavy úzkosti. Bála se všeho,“ řekl její manžel s tím, že situace na několik měsíců poznamenala i jejich intimní život.

Podle jeho slov je na tom už dnes žena lépe a má novou práci. „Má ale strach z pana obžalovaného,“ poznamenal.
Své manželce prý věří, jsou spolu šestadvacet let.

„Věděl jsem o dluzích a ptal se na to manželky. Řekla, že nic nevzala, a že to poztrácely jiné osoby,“ uvedl.

Přerovský soud ve čtvrtek nevynesl rozsudek a líčení soudce odročil kvůli výslechu dalších svědků.

Marek Dostál z ODS, který byl obžalován ze sexuálního nátlaku, rezignoval na post  přerovského radního. Oznámil to ve čtvrtek na tiskové konferenci, kterou svolala ODS.
Radní Marek Dostál oznámil svou rezignaci. Kvůli obžalobě ze sexuálního nátlaku