Záměr není tak úplně nový a studii mají úředníci na stole už od roku 2012.

Stavba by měla přijít na 160 milionů korun a za vypracování projektové dokumentace dá město 4,5 milionu.

Přerov dlouhodobě zápasí s nedostatkem volných lůžek v domově pro seniory a Sociální služby města evidují téměř tisícovku žádostí o umístění.

„Z toho 341 žadatelů splňuje podmínky pro okamžité přijetí, ale místo pro ně není,“ vysvětlil přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

I z toho důvodu se radní rozhodli problém dál neoddalovat.

Nový pavilon by měl být třípodlažní s tím, že v prvním nadzemním podlaží by byly technické provozy a v dalších dvou jsou naplánovány pokoje pro 68 seniorů.

Návrh na rozšíření Domova pro seniory prošel na pondělním jednání zastupitelstva hladce a podpořila ho většina přítomných.

Poslední setkání v červnu letošního roku na fotbale v Uherském Hradišti. Na snímku Petr Huťka, Jana Novotná a Zdeněk Zemek ( majitel fotbalového klubu FC SLOVÁCKO)
Jana Novotná v Přerově zanechala výraznou stopu

Dědova mísa

Například zastupitelka Ludmila Tomaníková (KSČM) si myslí, že by město mělo seniorům zpříjemnit stáří, a na pomoc si vzala i báseň Dědova mísa.

„Město stárne a někteří čekají na uvolněná místa v LDN, některé převážíme do zařízení v jiných městech. Nevím, čím vás přesvědčit, a tak jsem si vzpomněla na svou maminku, která mě učila básničky a říkanky. Byla mezi nimi i Dědova mísa V ní se vypráví, jak syn vzal svého otce ke stolu, pokud mohl pracovat. Ale přišla nemoc a otci se začaly třást ruce, rozbíjel nádobí a nechoval se podle představ syna,“ vzpomněla Ludmila Tomaníková.

„Báseň Dědova mísa končí veršem: Až se tobě bude třásti ruka, koryto ti synek udělá. Podpořme projekt na tento pavilon,“ řekla.

Setkání s občany na náměstí TGM v Lipníku nad Bečvou - červené karty pro prezidenta
Sbírka na pokutu? Lidé vyjadřují solidaritu zvukaři z Lipníku

Podle náměstka primátora Tomáše Navrátila (ANO), který má na starosti sociální oblast a školství, populace v Přerově stárne.

„V Přerově máme více jak 9 400 seniorů starších šedesáti pěti let, ale kapacita stávajícího domova pro seniory je nedostačující,“ vysvětlil hlavní důvody toho, proč se město musí věcí zabývat.

Stavba nového pavilonu G se teď začne projekčně připravovat a město už zjišťovalo možnosti spolufinancování prostřednictvím dotačních titulů. Finance by mohlo získat z programu Ministerstva práce a sociálních věcí.

Budova ubytovny Chemik v ulici Velké Novosady
Rozhodnuto! Ubytovnu Chemik čeká demolice
Instalace vánočního stromu na přerovském náměstí TGM
Vyberte jméno pro vánoční strom v Přerově! Tady je třináct návrhů, hlasujte