Jak potvrzují údaje z Českého statistického úřadu, migrace obyvatel mezi okresy a velkými metropolemi funguje dokonale. Nejvíce lidí se totiž z Přerovska odstěhovalo do Olomouce a do Prahy.

Statistiky naznačují, že největší soulad panuje mezi městy na Hané. Pokud hledáme „náplavy,“ které se na Přerovsko v minulých letech přistěhovaly, tak nejsou nikdy z příliš velké dálky.

Nejvíce lidí přibylo do měst a obcí kolem Bečvy z Olomoucka - a to 3 420, hned na druhém místě je Kroměříž (1 729), na třetím Prostějov (962). Na dalších pozicích jsou Vsetín, Nový Jičín a Ostrava.

Naopak nejméně atraktivní je Přerovsko pro obyvatele Plzeňska - za dvanáct let se jich odsud do našeho okresu přistěhovalo jen sedm.

Oprava D35 mezi Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou. Ilustrační foto
Úsek dálnice D35 u Lipníku zhotovitel ošidil, museli jej za 100 milionů opravit

Nejvíce lidí uteklo do Olomouce

A kam Přerované, ale i obyvatelé Hranicka či Lipnicka podle statistik nejčastěji utíkali? Jejich volba byla jasná - nejvíce lákala hanácká metropol a okolí - na Olomoucko se přestěhovalo 3 378 lidí.

Lepší výdělek, kultura a atmosféra velkoměsta přivedla spoustu lidí také do Prahy, která se stala druhou nejvyhledávanější destinací a pohltila 2 343 obyvatel přerovského regionu.

Do Kroměříže zamířil třetí největší počet lidí (2 213) a lákal také tradiční hanácký rival, kterým je město Prostějov. Do tohoto okresu se přestěhovalo 1087 obyvatel přerovského regionu. Zhruba stejně lidí se odstěhovalo i do Brna (1012).

Sbírka teprve čtrnáctiletého nadšence Patrika Horkého obsahuje skutečné klenoty.
Retro výstava zavede do 70. let, artefakty sesbíral čtrnáctiletý školák

Jak odlivu zabránit?

Přerovská radnice se snaží odliv zejména mladých lidí, který se rok od roku zvyšuje, zastavit - ale nedaří se to.

„Jedná se o druh ekonomické migrace, který v krátkodobém horizontu nejde zastavit a chce to více času. Musíme nabídnout mladým lidem perspektivu - nejen dobrou práci, ale i slušné podmínky k žití,“ zhodnotil přerovský primátor Petr Měřínský (ANO).

Fakt, že se nejvíce lidí z Přerova stěhuje právě do Olomouce, ho příliš nepřekvapuje.

„Je zde více pracovních příležitostí a mnozí z těch, kteří do hanácké metropole odejdou studovat, už se domů nevrátí,“ poznamenal.

Podle zastupitele Josefa Nekla (KSČM) je ale důvodů toho, proč lidé z Přerova odcházejí, více.

„Nabídka pracovních příležitostí není schopna uspokojit potřeby kvalifikovaných mladých lidí. Problémem je i špatná dopravní dostupnost a chybějící dálnice. S tím samozřejmě souvisí i zhoršená kvalita životního prostředí,“ soudí.

Velkou roli v Přerově pak podle něj hrají i vztahy mezi majoritou a menšinou.

Ani v loňském roce se trend odlivu obyvatel nezměnil a z Přerova se odstěhovalo na 793 lidí, takže dnes žije ve městě 42 991 lidí. Zvýšil se také průměrný věk Přerovanů, který v minulém roce dosáhl téměř 45 let.

Tragická nehoda dodávky u Horní Moštěnice
Při nehodě u Horní Moštěnice zemřel řidič dodávky