„Kino Hvězda promítá nepřetržitě od Vánoc roku 1975. Třiačtyřicet let stará stavba už není v ideálním stavu a potřebuje opravit. Projektovou dokumentaci na rekonstrukci ploché střechy necháme zpracovat ještě letos,“ řekl přerovský primátor Vladimír Puchalský (SpP).

Střecha kina je původní. Před osmnácti lety sice získala tepelnou izolaci z minerálních vláken, ale od té doby se do této části budovy neinvestovalo.

„Z posudku vyplývá, že střecha vykazuje konstrukční vady a neplní dostatečně hydroizolační funkci. Problémem je i netěsnost, jež může za to, že do objektu přes střechu zatéká. Oprava je tedy nutná,“ dodala Ivana Pinkasová z přerovského magistrátu.

Už počátkem letošního srpna se začne v kině instalovat nová vzduchotechnika za zhruba dva miliony korun. Výměna střechy ale přijde na řadu až v příštím roce.

Archeologové narazili při bádání na Helfštýně na odtokový kanál z doby pozdního středověku.
Na Helfštýně odkryli středověký odtokový kanál
Žně v Kokorách
Žně jsou v plném proudu. Na výnosech ze sklizně se podepsalo sucho

Do kina profukuje i prší

Do úprav kina Hvězda investovalo v minulých letech město Přerov nemalé částky. Do digitalizace šly před devíti lety čtyři miliony, dalších tři a půl milionu stálo pořízení nových podlah a sedaček. Nutné budou i další opravy.

„Objekt není možné v zimním období dobře vytopit, protože dveře a výlohy netěsní a pod dveřmi jsou mezery, jimiž profukuje a za vydatného deště nám prší i výlohami dovnitř. Nejpozději v příštím roce je navíc nutné kino redigitalizovat, protože garantovaná desetiletá životnost projektoru je v závěru své lhůty,“ nastínila vedoucí přerovského kina Hvězda Svatava Měrková.

Kino patří k hojně navštěvovaným kulturním stánkům ve městě a jen v prvním pololetí letošního roku ho navštívilo 18 tisíc diváků. Od devadesátých let minulého století je to jediné kino v Přerově, předtím se promítalo i v kinech Oko a Panorama. Provozovatelem jsou Kulturní a informační služby. 

Ilustrační foto
Tahanice o D1: přerovskému úřadu projekt odebrali, kraj vyslyšel Děti Země