A program bude i tentokrát nevšední - každý dvorek slibuje jedinečnou atmosféru a netradiční zábavu.

Lidé zde mohou relaxovat, poslouchat hudbu, ale i skákat přes švihadlo. Dvorky jsou přístupné od 13 do 18 hodin.

„Kromě dvou dvorků, které už lidé znají, máme čtyři nové, takže se návštěvníci mohou těšit na netradiční místa,“ přiblížila jedna z organizátorek akce Marta Jandová.

Protáhnutí těla

První dvorek v Palackého ulici 25 zve příchozí, aby si protáhli tělo. Mohou si zde zacvičit, vyzkoušet svou kondici a zručnost.

„Ve 14 a v 16 hodin pak na ně čeká ukázka aktivity zvané rope skipping, která začíná tam, kde končí nám všem běžně známé skákání přes švihadlo,“ zmínila.

Alespoň symbolické narovnání starých křivd - o to se pokusili přerovští patrioti, kteří s pomocí speciální konstrukce obrátili  těžký sokl barokní sochy svatého Šebestiána v polích za hřbitovem. Sochu za totality zničili milicionáři.
Obrácený sokl připomíná zničenou sochu svatého Šebestiána

Malování židlí

Z Palackého ulice mohou lidé přejít do dvorku u restaurace Base Camp v Kainarově ulici 13a. Čeká je tam výtvarná dílna, mohou se zapojit do malování židlí a rozhodnout o tom, kde ve veřejném prostoru by tyto originální kousky měly stát.

Lipové zastavení

„Další dvorek má voňavý název a nazvali jsme ho lipový. Vůbec poprvé se totiž veřejnosti otevře farní zahrada kostela svatého Vavřince v Kratochvílově ulici. Lidé tu mohou obdivovat dřevořezby z lipového dřeva, které vytvořili studenti z Tovačova. A o lípě, českém národním stromu, se dozvědí zajímavosti i z pohledu botanika,“ doplnila za pořadatele Jana Kosturová.

Příchozí mohou ve farní zahradě ochutnat lipový čaj a zapojit se do lipové výtvarné dílny. Od 16 hodin na prostranství vysadí švestku a o půl hodiny později zahraje návštěvníkům skupina Entuziasté.

Cyklisté v Přerově. Ilustrační foto
Lidé mohou v Přerově hledat ukryté kešky. Na kole

Přerov za 100 let

Čtvrtý dvorek s názvem „futuristický“ najdou lidé v Jiráskově ulici číslo 14. Přivítá všechny snílky, kteří v něm budou moci zavřít oči a představit si Přerov za sto let. Svou představu města v roce 2118 pak mohou lidé přenést na papír.

Hlukové kreace

Zábavu zejména pro mladší generaci nabídne alternativní dvorek v Kratochvílově ulici 5. Čeká je zde výstava, užijí si hlukové kreace, hudební improvizace i umělecké performance.

Do světa bájí

Poslední zastávkou je bájný dvorek, který připravili studenti gymnázia.

„Návštěvníci se mohou ponořit do světa bájí, zhlédnou výstavu výtvarných děl, mohou relaxovat s hudbou kapely Jazz za Bukem a vyberou si na výstavě fotografií Bohumila Kratochvíla snímek, jenž by se mohl stát pohlednicí Přerova,“ doplnila za pořadatele Helena Netopilová.

Stanoviště v Kainarově ulici u Přerovanky nabídne v době od 14 do 15 hodin krátkou procházku za uměleckými díly s průvodcem. Na tomto stanovišti si mohou zájemci prohlédnout také výstavu a zábavnou formou prověřit své znalosti o přerovských dílech ve veřejném prostoru.

Tak by měla vypadat nová hasičská zbrojnice, která vyroste v ulici 9. května v Přerově.
V Přerově vyroste nová hasičská zbrojnice. Takto má vypadat