Celý projekt ztroskotal, protože se městu nepodařilo naplnit podmínky státního fondu pro přidělení dotace.

Jedenáctidenní pobyt v horách měl být pro přerovské děti, které žijí v prostředí se zhoršenou kvalitou ovzduší, alespoň částečnou kompenzací. Přerov se totiž ocitl na seznamu lokalit se zhoršeným ovzduším, a to jako jediný v Olomouckém kraji.

Ozdravné pobyty se měly uskutečnit během topné sezony a vyrazit na ně mělo na patnáct set dětí.

Ministerstvo životního prostředí přitom poskytlo na každé dítě dotaci zhruba tři sta korun na den. I pro rodiče ze sociálně slabých vrstev by tedy taková forma pobytu na čerstvém vzduchu byla finančně dostupná.

„Byli jsme nuceni rodičům oznámit, že se nám přes veškeré úsilí nepodařilo naplnit podmínky státního fondu pro přidělení dotace a to zejména zajistit čtyři hodiny environmentální výuky denně. Tu měli odučit specializovaní lektoři," vysvětlila vedoucí odboru sociálních věcí a školství Romana Pospíšilová důvod, proč muselo město od projektu odstoupit.

„Osobně mě to velmi mrzí. Environmentální výchovu nemůžou provádět učitelé z prvního stupně, ale pouze specializované firmy a těch je jako šafránu," doplnil náměstek přerovského primátora Dušan Hluzín (TOP O9).

Toho teď čeká kromě vysvětlování další nepříjemnost zrušení smlouvy s vybraným hotelem Neptun na Malé Morávce.

Rodiče dětí, které měly odjet na ozdravný pobyt, se netají zklamáním.

„Malá se na to hrozně těšila, myslela si, že tam společně se svými spolužáky oslaví narozeniny. Bude ji to hodně mrzet, z poslední školy v přírodě se vracela úplně nadšená," řekla Iveta Juchelková, matka jedné ze školaček.

Výzva je nedomyšlená

Ředitelé přerovských základních škol ale k projektu měli připomínky a upozorňovali na úskalí s ním spojená.

„Zadání zpracovalo ministerstvo životního prostředí, které, kdyby to konzultovalo s ministerstvem školství, tak by spoustu věcí nastavilo jinak. Dotační program je pro školy nastaven tak, že je to v tomto rozsahu prakticky nerealizovatelné," zhodnotil ředitel Základní školy Velká Dlážka Martin Černý.

„Celá ta výzva je nedomyšlená, což ještě na jaře nemohl nikdo vědět," podotkl.

Děti ze ZŠ Velká Dlážka měly odjet na ozdravný pobyt v prosinci.

„Postupně obešleme rodiče a dáme jim vědět, že se pobyt nekoná. O klasickou školu v přírodě v jarním termínu ale děti nepřijdou," řekl.

V prvním turnusu, tedy prvního listopadu, měly odjet na Malou Morávku děti ze ZŠ U Tenisu, ve které se nyní provádí zateplování a výměna oken. Pro ty by byl únik ze zaprášeného prostředí do hor příjemnou změnou.

„Děti se na to těšily a i pro rodiče byla cena přijatelná, takže trochu zklamání tam je. Jsme ale schopni situaci zvládnout i bez ozdravného pobytu. Školy v přírodě pojedou v klasickém režimu," ujistil ředitel Základní školy U Tenisu Tomáš Jelínek.