Dát si horký čaj nebo polévku sem pravidelně přichází pětadvacet bezdomovců a v mrazivých dnech jich dokonce požádalo o dočasný azyl padesát osm.

Město začne v pondělí rozdávat potřebným také iglú - nouzový sezonní přístřešek.

„Spousta lidí k nám přichází bez dokladů a jakýchkoliv finančních prostředků. Řešíme s nimi tedy nejen sociální výpomoc, ale doprovázíme je i na úřady a pomáháme s vyřízením občanského průkazu,“ přiblížila vedoucí centra Lorenc Adéla Trumberová.

Nový úsek dálnice D1 Lipník - Přerov
Nová dálnice mezi Lipníkem a Přerovem otevřela

Bezdomovci se zdravotními problémy a senioři, kteří skončili na ulici, mohou v centru klidně pobýt celý den.

„Otevřeno máme denně od 8 do 16 hodin, v sobotu pak od 9 do 12 hodin. K dispozici je sociální šatník, ale i potravinová pomoc. Díky daru společnosti Tesco vaříme klientům každý den polévky. Protože jsme dostali pračku a sušičku, můžeme jim vyprat i oblečení. Ve středisku osobní hygieny se umyjí a vysprchují,“ dodala.

Že zůstanou zcela bez pomoci, se nemusejí bát lidé bez přístřeší ani na Štědrý den. Pracovníci nízkoprahového centra charity pro ně dokonce připraví i typické sváteční menu - řízek s bramborovým salátem.

„Je to díky pomoci dvou přerovských jídelen - Kunovský a Žerotín, které nám na Štědrý den řízky dodají,“ podotkla Adéla Trumberová. Na Štědrý den bude v centru otevřeno ve dvou časech tak, aby se dostalo na všechny zájemce.

Město chce do budoucna služby nízkoprahového centra ještě rozšířit a zvažuje i zřízení noclehárny. Nebude to ale hned.

Tenisová hala TJ Spartak Přerov.
Přerov chce koupit tenisovou halu. Raději postavit novou, oponují kritici

Zájemci dostanou iglú

Aby bezdomovci zvládli letošní zimu, začne magistrát zájemcům už od příštího týdne rozdávat nouzové sezonní přístřešky - iglú. Jedná se o malý tunel z polyetylenové pěny a hliníkové fólie, který je nehořlavý a skládací. Obydlí se vyhřívá lidským teplem a teplota uvnitř je až o 18 stupňů Celsia vyšší oproti venkovní.

Přerov jich pořídil dvacet, ale v první fázi je dostanou pouze ti, kteří o ně projevili zájem.

„Tento týden jsme podepsali smlouvu mezi vypůjčitelem a půjčitelem a v pondělí by pro ně mělo dorazit prvních dvanáct zájemců do centra Lorenc,“ nastínil náměstek přerovského primátora Petr Kouba (ODS), který má na starosti sociální oblast a školství.

„Vydávání přístřešků bude technicky náročné, a někteří klienti budou mít problém přenést iglú do lokalit za městem, které si vyberou, a kde už nocovali v minulosti. Navštívil jsem místa, kde obvykle přespávají a musím říci, že je to hodně neutěšené,“ poznamenal Petr Kouba s tím, že iglú budou bezdomovcům vydávat pracovníci sociálního odboru magistrátu.

Dvacet iglú pro bezdomovce dorazilo tento týden do Přerova. Na vlastní kůži si přístřešek pro bezdomovce otestoval náměstek přerovského primátora Petr Kouba (ODS) - na snímku.
Bezdomovce v Přerově ochrání iglú, otestoval si jej jeden z radních