Nemocnost výrazně poklesla a hygienici předpokládají, že dojde k dalšímu snížení i tento týden. Školáci na Přerovsku mají totiž jarní prázdniny, a tak se šíření virů ještě zpomalí.

„Příbuzní můžou své blízké od úterý opět navštěvovat. Nemocnice se k tomuto kroku rozhodla s ohledem na pozitivní trend ve vývoji epidemiologické situace a trvalému poklesu výskytu akutních respiračních onemocnění," řekla mluvčí přerovské nemocnice Hana Szotkowská.

Lidé, kteří se ale necítí zcela zdrávi a mají obavy z toho, že by mohli někoho nakazit, by měli raději zůstat doma.

„Příbuzné, kteří cítí sebemenší podezření na onemocnění horních cest dýchacích, prosíme, aby případnou návštěvu přece jen odložili," žádá náměstek lékařského ředitele přerovské nemocnice Štefan Repovský.

Pacientů, kteří zápasili s chřipkou a nachlazením, bylo koncem minulého týdne nejvíce na Olomoucku a Jesenicku.

Naproti tomu hygienici na Přerovsku mají důvod k optimismu – nakažených, a to i mezi nejmenšími dětmi, totiž rapidně ubylo.

Na sto tisíc obyvatel připadlo koncem minulého týdne pouze 938 nakažených, zatímco v předchozím období jich bylo 1824. 

Výrazně poklesl i počet nemocných dětí do pěti let – a to ze 6 524, což byly hodnoty z 8. února, na 2 633. Tento týden mají navíc děti na Přerovsku jarní prázdniny, takže se viry přestanou šířit v dětských kolektivech.

Zákaz návštěv už zrušila šumperská nemocnice a v sobotu také prostějovská. V současné době tedy platí pouze ve Šternberku s tím, že lékaři individuálně návštěvy povolují.