Přístroj má ty nejmodernější technické parametry a dá se jím vyšetřovat jícen, žaludek, dvanácterník nebo tlusté střevo.

„Videosestava je oproti předchozí kompatibilní s novými typy endoskopů, má kvalitnější a větší obraz, což nepochybně vede k přesnější diagnostice a léčbě. Průběh vyšetření lze nahrát a zachovat v DVD formě, nebo pořídit digitální fotodokumentaci," přiblížil lékař Tomáš Zeman z gastroentero­logické ambulance interního oddělení přerovské nemocnice.

Videosestava slouží k provádění gastroskopií a kolonoskopií u pacientů, kteří jsou umístěni na chirurgické jednotce intenzivní péče, v průběhu operací zažívacího traktu. Lékaři ji využijí rovněž u nemocných, hospitalizovaných na ARO a oddělení Dlouhodobé intenzivní péče.

Požadavek na umístění nových přístrojů na chirurgické jednotce intenzivní péče vznikl proto, že se gastroenterologické endoskopické pracoviště nachází v interním pavilonu a není přímo dostupné z jiných oddělení nemocnic.

„Někteří pacienti nejsou schopni transportu vzhledem k probíhající operaci, závažnosti zdravotního stavu či napojení na dýchací přístroj. Přesouvání stacionární endoskopické jednotky do jiných pavilonů nemocnice by bylo náročné na čas i personál a mimo pracovní dobu by nebylo možné zákrok vůbec uskutečnit. Vždy by hrozilo poškození citlivých mechanismů přístrojů. Z toho důvodu byla pořízena videosestava a pacienti se vyšetří na příslušném oddělení," uzavřel Tomáš Zeman.