Na preventivní akci budou zdravotníci měřit všem zájemcům hladinu cukru v krvi, srdeční puls, krevní tlak a také body mass index, na základě kterého pak posoudí rizikovost vzniku tohoto onemocnění.

„Budou zde k dispozici také nutriční terapeutky, které poradí se správnou životosprávou a prezentovány budou například také ukázky vhodné fyzické aktivity, rovněž zde budou ukázky cukroví upečeného z rostliny stévie, sladidla vhodného pro diabetiky," uvedla náměstkyně pro nelékařskou zdravotní péči Marie Jouklová s tím, že právě fyzická aktivita a pravidelné cvičení může snížit riziko rozvoje diabetu druhého stupně až o polovinu.

Nejvýznamnějším rizikem cukrovky jsou kardiovaskulární onemocnění, tedy nemoci srdce a cév. V České republice trpí cukrovkou víc než 800 tisíc lidí a každý rok je nově diagnostikována až u padesáti tisíc dalších pacientů.

„Toto onemocnění je daň za špatný životní styl spočívající hlavně v nezdravé stravě, zvýšeném příjmu energie, obezitě a také v nedostatku pohybu," vysvětila lékařka.

Ve stejný den, navštíví dětské oddělení v přerovské nemocnici.také Mikuláš s čertem a andělem. Ti předají nejmenším pacientům balíčky se sladkostmi a dárky. Ty vyrobily během své terapie klientky přerovského Klubu duševního zdraví. (kre)