„Tento týden byl Úřadu práce oznámen záměr další redukce zaměstnanců, a to v počtu dvě stě lidí včetně některých členů vedení podniku. Ve funkci končí ke 30. červnu generální ředitel Vítězslav Moťka, majitel firmy Gerald Rausnitz se stane od 1. července prezidentem společnosti,“ konstatovala Alena Moore z vedení firmy.

„Podle vývoje zákaznického portfolia má Meopta v reakci na pandemii rozpracovaných několik možných budoucích scénářů, které ale v této fázi nezveřejňujeme,“ poznamenala.

Budoucnost Meopty podle jejích slov není ohrožena a personální změny povedou k zefektivnění fungování společnosti.

Na náměstí Přerovského povstání, které je hlavní spojnicí mezi centrem a nákupní galerií, to v poslední době žije. Jeden z bezdomovců přespává i u budovy bývalé zdravotnické školy.
Na náměstí v Přerově se stahují bezdomovci, vadí i opilci a pokuřující omladina

Velké propouštění před 12 lety

Kvůli celosvětové pandemii došlo v minulých měsících k poklesu zakázek firmy. Velká část produkce Meopty totiž míří do světa a své odběratelské a dodavatelské sítě má v zemích, které byly pandemií dotčeny - Spojených státech amerických nebo v Číně.

Propouštění se firmy dotklo už během celosvětové ekonomické krize. V letech 2008 až 2009 muselo odejít z podniku zhruba pět set zaměstnanců. Do dvou let se ale počet pracovních míst opět zvýšil.

Nová kinokavárna Kabinet Hvězda v přerovském kině
Kino otevřelo, Kabinet Hvězda přivítal první hosty. Podívejte se

Přerovská společnost Meopta je významným českým producentem - vyrábí sportovní optiku a je i dodavatelem průmyslových aplikací pro polovodičový průmysl a digitální projekce.

Součástí jejího portfolia je i vojenská optika - vyrábí vojenské puškohledy, zaměřovače, přístroje nočního vidění, ale i speciální optické systémy pro tanky a obrněná vozidla. Historie firmy sahá do roku 1933.

Když vypukla koronavirová pandemie, snažila se pomáhat - její zaměstnanci tiskli na 3D tiskárnách ochranné štíty a dodávali je do domovů pro seniory, nemocnic a dalším potřebným. Meopta také nabídla své prostory pro výrobu umělých plicních ventilátorů.