Kdysi věhlasnou kavárnu Bečva zdobí nyní dvě terasy ve tvaru vlny a kromě gastronomického zařízení je v ní především zázemí pro budoucí kuchaře, číšníky, cukráře a také pro studenty oboru hotelnictví.

„Již zde probíhají kurzy zaměřené na nové trendy v gastronomii,“ uvedl ředitel školy Oldřich Baďura a dodal, že pro výuku je zde například dataprojektor, promítací plátno a veškeré potřebné informační technologie.

„Hodláme zde pořádat speciální gastronomické hry a soutěže s významem pro celý region,“ doplnil Baďura. Studenti si tu budou moci „nanečisto“ vyzkoušet například i obsluhu zákazníků v cizím jazyce.

„Původní restaurace Bečva byla pojem a jsem rád, že škola věnuje maximální úsilí tomu, aby se tu studenti i hosté cítili dobře,“ řekl vedoucí odboru školství, mládeže a tělovýchovy krajského úřadu Miroslav Gajdůšek. Také přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD) nové gastrocentrum pochválil.

„Vítám úpravu na nábřeží PFB a myslím, že tyto služby jsou zde vítány. Vím, že i magistrát k vám chodí na obědy,“ poznamenal s úsměvem Lajtoch.

Škola na Šířavě má přibližně 900 studentů a v Olomouckém kraji je nejen největší, ale také jediná, která má nyní vlastní gastrocentrum. Studenti získávají praxi i v jiných přerovských restauracích.

„Spolupracujeme také s hotely a lázeňskými zařízeními, například ve Slatinicích či Velkých Losinách,“ vysvětlil ředitel Baďura.

Přestavba budovy začala v srpnu loňského roku. Letos v dubnu zde škola zahájila zkušební provoz, který trval šest měsíců. Pětaosmdesát procent z celkových nákladů ve výši zhruba 26 milionů korun pokryla dotace z Regionálního operačního programu, zbytek uhradil Olomoucký kraj.

„Je to již třetí případ využití dotací pro střední školství v Přerově,“ řekl náměstek hejtmana Pavel Sekanina (ODS). Po Střední škole technické využilo peněz z operačních programů také Gymnázium Jana Blahoslava a Střední pedagogická škola.