Bývalý přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD), tři radní a dva úředníci magistrátu tehdy odešli s podmínkou.

Bývalí vrcholní politici se ocitli v hledáčku protikorupční policie kvůli dvěma zakázkám – na stavbu domova pro seniory a rekonstrukci zimního stadionu.

U obou z nich došlo k navýšení víceprací a jejich objem překročil zákonem stanovený dvacetiprocen¬tní li­mit.

Radní měli navíc udržovat nadstandardní vztahy se zhotovitelem – Přerovskou stavební společností a někteří z toho měli i profitovat.

Bývalému primátorovi třeba firma stavěla bazén, radní Václav Zatloukal měl zase přijímat od téhož zhotovitele majetkový prospěch ve formě prací na stavbě domu.

Údajná korupční kauza se vlekla několik let, než se dostala k soudu.

Krajský soud v Olomouci vrátil případ okresnímu soudu již loni v červnu. Ten pak obžalované znovu potrestal a kvůli odvolání později spor skončil opět u Krajského soudu.

„Ve věci jsme rozhodli v neveřejném zasedání. Původní rozsudek byl zrušen a věc se vrací okresnímu soudu k novému projednání," řekl soudce Michal Jelínek.

U obou zakázek – jak stavby domova pro seniory, tak rekonstrukce zimního stadionu, se podstatně zvýšila původní cena.

Podle žalobce provedla vícepráce, jež překročily zákonem stanovený dvacetiprocentní limit, stejná firma bez výběrového řízení.

Příznivější zákon ve prospěch obžaovaných

Krajský soud vrátil poprvé případ na okres kvůli novele zákona o veřejných zakázkách.

Zatímco podle původní legislativy nesměl rozsah víceprací překročit dvacet procent ceny původní veřejné zakázky, novela tento limit zvýšila na třicet procent.

V přerovské kauze byly vícepráce překročeny zhruba o 22 a 24 procent.

Důvody nového rozhodnutí soudce zatím nechtěl komentovat, novela v něm ale opět hraje roli.

„Okresní soud se tím bude muset znovu zabývat, bude muset opět vyhodnotit celou důkazní situaci a přihlédnout k aktuální právní úpravě. V trestním řízení vždy platí, že trestnost se sice posuzuje podle práva účinného v době, kdy se skutek stal, což jsou v tomto případě léta 2008 až 2009, ale pokud se v průběhu řízení zákon změní a je příznivější, musí se aplikovat ve prospěch obžalovaných," řekl soudce.

Nejpřísnější trest pro Zatloukala

Čtyři bývalí radní a dva úředníci magistrátu byli odsouzeni za pletichu při veřejné soutěži a dražbě ve spolupachatelství a zneužívání pravomoci veřejného činitele.

Polovině obžalovaných včetně bývalého primátora Lajtocha, jeho bývalého prvního náměstka Josefa Kulíška (ODS) a tehdejšího radního Jaroslava Čermáka (ODS) uložil soudce o něco nižší tresty než při prvním rozhodnutí předloni na podzim,

Jiří Lajtoch dostal podmínku na 2 roky a 4 měsíce s odkladem výkonu trestu na 4,5 roku, stejně jako jeho bývalý náměstek Kulíšek a radní Čermák.

Nejpřísnější verdikt vynesl soud nad někdejším radním Václavem Zatloukalem (ČSSD). Odešel s podmíněným trestem na tři roky s odkladem na pět let a k tomu dostal peněžitý trest 200 tisíc korun.

Úředníci magistrátu Pavel Gala a Jiří Raba vyvázli se dvouletým podmíněným trestem a odkladem na čtyři roky.