Pořadatelé se ji snažili oživit několika novinkami.

„Cílem je projet si sedmikilometrovou trasu Přerovem a ukázat, že jezdit na kole městem je přirozené a prospěšné zdraví lidí. Účastníci budou mít příležitost spatřit zákoutí Přerova bez aut. Řidiči je totiž budou na všech křižovatkách pouštět a neměli by se ani mísit mezi cyklisty," řekl přerovský cyklokoordinátor Jiří Janalík.

Akce, již pořádají úředníci magistrátu společně se studenty a pedagogy Gymnázia Jakuba Škody, má cyklisty nejen „protáhnout" městem, ale zároveň je i poučit a zabavit.

„Než se peloton vydá na projížďku ulicemi, můžou se návštěvníci těšit na doprovodný program. Od 17 30 hodin na ně na náměstí T. G. Masaryka čekají hry, soutěže, ale i netradiční sportovní show. Přímo před radnicí se totiž pustí do odvážných akrobatických kousků bratři Procházkovi, kteří se pyšní titulem mistr Evropy," doplnil.

Při jejich vystoupení se bude lidem tajit dech.

„Předvedeme s bratrem Adamem biketrialové umění – přeskoky přes lidi, skákání po předním i zadním kole, výskoky na překážky, seskoky či otočky. Část programu chceme věnovat i výuce dovedností na kole," slibuje Pavel Procházka.

Adrenalinovou podívanou pak vystřídá pohled do historie. Lidé můžou obdivovat repliku historicky prvního kola barona Draise z roku 1817.

„Přivezeme do Přerova ukázat drezínu – lehké kolejové vozidlo, sloužící pro dopravu osob, které je uváděno do pohybu fyzickou silou samotného jezdce. Za svůj název vděčí umění Karla Draise, jehož vynález je předchůdcem dnešních jízdních kol," vysvětluje majitel repliky Ivan Křivánek ze Slavkova u Brna.

Svůj stánek budou mít na náměstí i strážníci, kteří účastníkům přiblíží bezpečnou jízdu na kole. Zájemci se také na místě seznámí s nejnovějšími trendy v oblasti cyklistiky, které jim představí Marek Šindar.

V 18 hodin se vydají účastníci akce za doprovodu Hit Rádia Orion na projížďku městem.

Tu zakončí na náměstí T. G. Masaryka, odkud můžou společně vyrazit do nedaleké restaurace Base Camp v Kainarově ulici. Tam na ně čeká beseda o cyklistice a videoprojekce. V případě nepříznivého počasí se celá akce přemístí od 18 hodin do Base Campu.