Hrozí, že se ve městě, které už teď zápasí se smogem, ještě více zhorší životní prostředí?

Zástupci firmy ujišťují, že ne.

„Roční kapacita výroby titanové běloby by se měla v průběhu letošního roku zvýšit z 50 na 56 tisíc tun. Navýšení je ale v souladu s integrovaným povolením, vydaným Krajským úřadem v Olomouci," ujistila mluvčí společnosti Precheza Alena Okáčová.

Chemička ještě letos chystá rekonstrukci výrobny kyseliny sírové, která zahrnuje i vybudování parní turbíny.

„Rekonstrukce zajistí zvýšení kapacity výroby kyseliny sírové o dvacet procent. Instalací parní turbíny na výrobu elektřiny pak bude možné využívat páru z výrobního procesu k výrobě energie pro vlastní potřebu," řekla.

Cílem modernizace, která si vyžádá náklady za zhruba jednu miliardu korun a bude ukončena v roce 2014, je nejen zvýšení výrobních kapacit, ale i možnost využití druhotných energií, vznikajících během produkce.

Štiplavý zápach

Lidé v Přerově se ale obávají zvýšení ekologické zátěže. Už teď je prý více než v minulosti cítit štiplavý zápach z chemičky.

„Dlouhou dobu byl klid, ale hlavně ve večerních hodinách je to docela nepříjemné. Minulý pátek jsem to cítil dokonce v pravé poledne," postěžoval si třeba Libor Mlynář z Přerova.

Pracovníci odboru životního prostředí přerovského magistrátu se občas s telefonáty od obyvatel setkávají.

„Štiplavý zápach je v menší míře běžný z technologických důvodů, pokud by byl ale větší únik, než je tolerantní, vždy se to hlásí. Stejně jako v případě plánované technologické odstávky," vysvětlil šéf odboru životního prostředí města Pavel Juliš.

Přerovu škodi více auta, než chemička

Někteří stěžovatelé prý ale často zaměňují zápach z chemičky za běžnou smogovou situaci.

„Může to souviset s počasím, když byly smogové situace, šlo to často cítit i po cestě na Čekyňský kopec. S inverzí se město potýká celou zimu a zrovna minulý týden bylo bezvětří, takže se smog držel," vysvětlil.

Hlavním důvodem znečištění ovzduší je ale v Přerově prašnost z důvodu zvýšené dopravní zátěže, a nikoliv chemička.

Zástupci Prechezy tvrdí, že při všech činnostech dodržují zákonné limity i podmínky integrovaného povolení.

„Ty jsou v mnoha případech přísnější, než obecné a specifické limity dané českou legislativou. Dosahované emisní parametry používaných technologií odpovídají přísným limitům Evropské unie. Veškeré technologie emitující škodlivé látky do ovzduší jsou monitorovány podle podmínek integrovaného povolení," uzavřela mluvčí Prechezy Alena Okáčová.