Monitorovat dění v ulicích by mělo denně až pět hlídek. Nový systém nastartovali strážníci po dohodě s primátorem města.

„Dříve byla naše priorita jiná a více jsme se zaměřovali na dopravu v centru. Teď se naše pozornost rozptýlí do sedmi lokalit ve městě, které budeme pravidelně monitorovat, a dohlížet v nich na pořádek,“ nastínil šéf Městské policie v Přerově Omar Teriaki.

Auta strážníků jsou už teď v ulicích více vidět a lidé si to pochvalují.

Na protipovodňové zídce na nábřeží Edvarda Beneše v Přerově, která byla uvedena do provozu před rokem a půl, se objevila prasklina.
Na protipovodňové zídce v Přerově se objevila prasklina
Ilustrační fotografie.
Už žádné napomenutí, hned pokuta. Strážníci si stěžují na absurditu novely

Rozdělení města na sedm částí

Strážníci si rozdělili mapu Přerova na sedm částí, ve kterých budou působit.

„Vycházeli jsme ze znalosti terénu, protože víme, že každý z obvodů je specifický a má vlastní problémy,“ řekl.

Hlavní prioritou hlídek je veřejný pořádek - tedy nepřístojné chování lidí, vandalství či problémy s nepřizpůsobivými.

Strážníci se ale zaměří i na majitele psů, neochotné uklízet po svém čtyřnohém miláčkovi, či dodržování zákazu pití alkoholu v místech, stanovených městskou vyhláškou.

Nová organizace práce prý ale neznamená, že by strážníci zcela rezignovali na problémy dopravy. Budou je postihovat i nadále - zjištěné přestupky musí řešit, ale veřejný pořádek bude mít přednost.

Ilustrační foto.
Romové se stěhují do vilových čtvrtí. A starousedlíci trpí

Více vidět v ulicích

Právě fakt, že se městská policie častěji zaměřovala na pohřešky řidičů a špatné parkování v centru, kde je nedostatek parkovacích ploch, lidé v minulosti kritizovali.

„Doprava v klidu - tedy například nedodržování zákazu zastavení, zákazu stání či neoprávněné parkování patří v Přerově k hlavním problémům. Vyplývá to i ze statistik městské policie za poslední čtyři roky, podle nichž dopravní přestupky převyšují jiné protiprávní jednání, jako jsou krádeže nebo rušení nočního klidu. S novým vedením města ale přišly i jiné priority,“ zdůvodnil Omar Teriaki.

Podle přerovského primátora Petra Měřínského (ANO) prosazuje nová městská rada, aby byli strážníci více vidět v ulicích.

„Chápeme, že je situace s parkováním špatná, ale nechceme plnit městskou pokladnu postihováním takzvané dopravy v klidu,“ vysvětlil.

Na situaci v sociálně vyloučených lokalitách v Přerově dnes dohlíží osm asistentů prevence kriminality
Nadávky, krádeže, potyčky. V Přerově už se bojí i Romové

Chybí strážnící, někteří nezvládnou testy

Sedm určených obvodů bude možné na základě postřehů strážníků z terénu měnit či rozšiřovat.

„Tyto nově nastavené obvody ale nijak nesouvisí s okrskovou službou, která zůstává nezměněná. Okrskáři dnes působí v místních částech Předmostí, Popovice, Čekyně, Penčice, Dluhonice, Žeravice, Vinary, Čekyně a Penčice - a tak to i zůstane,“ doplnil Omar Teriaki.

Nový systém práce se netýká ani nočních služeb, které budou mít jiný režim.

Městská policie v Přerově dnes zápasí s podstavem a chybějí jí dva až tři strážníci. Ani náborový příspěvek totiž není pro mladé lidi dostatečnou motivací k tomu, aby oblékli uniformu.

Náročná služba v ulicích Přerova nejen, že netáhne, ale ne každý na ni stačí - mnozí uchazeči totiž ve fyzických testech neobstojí.

Na bezpečnost v lokalitách u přerovského nádraží dohlíží také asistent prevence kriminality Pavel Mirga.
Problémy v Přerově dělají "náplavy", říká romský asistent strážníků
Přerovská městská policie. Ilustrační foto
Být strážníkem v Přerově? Neláká ani příspěvek 50 tisíc