V minulosti obavy lidí alespoň částečně zmírňovalo obvodní oddělení policie, které ale bylo ale z důvodu reorganizace zrušeno.

Na šéfa Městské policie se teď obracejí lidé, kteří chtějí, aby byla bezpečnost v této části města znovu posílena.

Jeden případ za všechny popsal před časem redakci rozhořčený senior, který byl svědkem agresivního chování romských mladíků ve vestibulu vlakového nádraží, jemuž přihlížely malé děti.

Skupinka školáků, která přijela do Přerova, si tak místo pěkného zážitku odvážela domů nepříjemnou zkušenost a strach. Řádění mladíků totiž nikdo nezabránil.

„V okolí nádraží se potulují tlupy adolescentů a je jen otázkou času, kdy si vyberou nějakou oběť. Přerov stojí před problémem, proto jsme se na Městskou policii obrátili," uvedl jeden ze stěžovatelů Vít Řihošek.

Radní žijí na opačném konci

Přerovanům služebna policie u nádraží chybíTomu prý vadí, že se radnice staví k problému zády, přestože bylo obnovení služebny u nádraží jedním ze slibů politiků.

Zřízení úřadovny Městské policie v problémové lokalitě bylo i součástí programového prohlášení městské rady v roce 2010.

Situace se podle místních za několik let po volbách nezlepšila, spíše naopak.

Ke „stálým obyvatelům" ze sociálně vyloučených lokalit v Husově nebo Škodově ulici přibyli noví – nájemníci z ubytovny v Tovární ulici, již provozuje Pavel Mirga. Problémy jsou i s bezdomovci v blízkosti nedalekého Tesca.

Tedy dost důvodů úřadovnu v této lokalitě zřídit.

„Město to neřeší, protože většina radních žije na opačném konci Přerova a problém se jich bezprostředně netýká. Jediný, kdo nám z politiků nabídl pomocnou ruku, byli komunisté a Úsvit Tomia Okamury," poznamenal s tím, že přítomnost městské a republikové policie v těchto lokalitách je nedostačující.

Obnovit nonstop stav

Strážníci své hlídky do lokalit u nádraží pravidelně posílají.

Mají ale na starosti velké teritorium a obcházejí nejen Tovačovskou, Kojetínskou, Husovu a Škodovu ulici, ale i Denisovu a další.

Problémových míst je navíc u nádraží více – další je i u supermarketu Tesco, kde obyvatele domů obtěžují bezdomovci.

Šéf Městské policie v Přerově Omar Teriaki připouští, že stálá služebna u nádraží chybí.

„Víme, že k jejímu zrušení došlo v rámci reorganizace policie. Budeme ale trvat na tom, aby se zde obnovil nonstop stav – i z preventivních důvodů a kvůli většímu pocitu bezpečí obyvatel," řekl.

Přerovanům služebna policie u nádraží chybí

Policisté tam jsou, ale ne oddělení

Podle něj statistiky nehovoří o tom, že by v těchto lokalitách došlo k nárůstu trestné činnosti.

„Je to spíše psychologický problém a pocit latentního nebezpečí. Mnohým Přerovanům třeba vadí, že před domy v Husově ulici postávají hloučky obyvatel," dodal Teriaki.

Strážníci podle něj už delší dobu reagují na požadavky občanů tím, že posílají do ulic v okolí nádraží hlídky – a to jak v brzkých ranních, tak i v odpoledních a večerních hodinách.

Policie budovu u nádraží, kde v minulosti sídlilo obvodní oddělení, i nadále využívá – ale ne v takovém rozsahu, jako dříve.

„Naši policisté zde vykonávají službu, provádějí se tu i různé vyšetřovací úkony. Jen bylo z organizačních důvodů zrušeno obvodní oddělení," nastínil situaci šéf přerovského územního odboru Martin Lebduška.

Máte problém? Nahlaste jej u Výstaviště

Ten podle svých slov nepředpokládá, že by se sem mělo někdy obvodní oddělení policie natrvalo vrátit.

Jednu z místností v objektu využívá jako zázemí pro své strážníky také Městská policie.

Podle obyvatel z této části města je to ale nedostačující.

Na dveřích bývalé služebny je totiž pouze cedule s nápisem, že můžou lidé kontaktovat policisty na adrese U Výstaviště 18, nebo se obrátit na dozorčí službu.