Na vytyčené trase společnými silami zasadili hrušně, švestky, jabloně, višně, třešně i oskeruše.

„Stromořadí je důležitý krajinný prvek. Jedná se o první jarní etapu. Další výsadba by měla proběhnout letos na podzim. Cílem je obnovení staré polní cesty, která tudy kdysi vedla. Navíc v územním plánu je tato lokalita určena k další výstavbě a jednou by zde mohla vzniknout silnice,“ řekl Jan Horký z pořádajícího spolku Pro Přerov. V první etapě výsadby bylo vysázeno celkem 55 ovocných stromků a 70 keřů. Trasa měří přibližně kilometr a vede od Hostýnské ulice ke starému kaštanu směrem na Želatovice.

Čtěte také: V Želatovicích se odehrály premiéry, derniéry a festival neproměněných šancí

Organizátoři akce byli příjemně překvapeni počtem lidí, kteří se do výsadby zapojili. Za pár let, až stromy povyrostou, budou kolemjdoucím zpříjemňovat nejen jejich cestu, ale budou místním dávat i své plody. „Čekal jsem, že přijde méně lidí. Určitě pomohlo počasí, které dnes lákalo do přírody. A jde také vidět, že lidé chtějí mít ve městě zeleň,“ dodal další z organizátorů Petr Kubačka.

Ruku k dílu přiložili hlavně rodiče s dětmi. „O této akci jsme se dozvěděli z novin. Je to pro dobrou věc a navíc strom tu zůstane na památku, až se tu jednou zase vydáme na procházku. Zatím jsme se synem Tomáškem zasadili jednu hrušeň,“ svěřila se Lenka Masná. „Bydlíme tady kousek. Ten nápad mě zaujal. Navíc mám už syna, teď si jdu zasadit strom a už mi chybí jen ten dům,“ podotkl s nadsázkou další z účastníků Ondřej Svák. Na výsadbě se podíleli i přerovští dobrovolní hasiči, kteří na místo dorazili s cisternou plnou vody. Jednotlivým stromům pak dodávali potřebnou vláhu. Do výsadby se zapojí i žáci Základní školy Svisle, kteří v průběhu týdne dosadí zbývající stromky a keře.

Čtěte také: Úprava Škodovy ulice i nové mosty. Investice Přerova neprošly bez výhrad

Výsadba ovocné aleje je hrazena grantem z programu Zelená oáza, kterou vyhlašuje Nadace partnerství. Příspěvek činil necelých 75 tisíc korun. Spolek Pro Přerov loni vysadil několik stromů v ulici 9. května. Tři z nich však uschnuly. Letos se proto bude výsadba v této části města obnovovat. (dar)