„Účelová půjčka je z Fondu oprav, modernizací a rozšiřování bytového fondu. Lidé ji mohou použít na opravy a rekonstrukce bytů, domů nebo jiných nemovitostí, situovaných na území Přerova," uvedl primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Vnitřní předpis města, který se půjček týká, má ve své příloze uvedeny druhy půjček i maximální částky čerpání.

„Stavebníci se dozví, kolik mohou čerpat třeba na opravu střechy, výměnu oken a dveří, opravy podlah, rekonstrukci koupelny, rozšíření bytové jednotky, na bezbariérové úpravy bytu a podobně," doplnila Kristina Bukvaldová z odboru ekonomiky magistrátu.

Půjčku poskytuje město svým občanům už sedmnáct let, letos jsou ale podmínky vylepšeny o možnost zvolit si délku splatnosti – a to v pružném rozmezí od tří do osmi let.

„Do současné doby byla splatnost jednotně stanovena na šest let," uvedla Kristina Bukvaldová, u níž si žadatelé můžou vyzvednout tiskopisy a zároveň se podrobněji informovat o podmínkách půjčky i splácení.

Pokud termín výběrového řízení pro poskytování půjček schválí 10. prosince zastupitelé, zájemci si budou moci o půjčku zažádat od 14. ledna do 18. února příštího roku.