„Festival začal trochu nešťastně tím, že soukromý dopravce zrušil vlakový spoj pro muzikanty, aniž by to dal na vědomí. Museli jsme tedy řešit náhradu a pořídit vstupenky přes České dráhy,“ popsal ředitel Československého jazzového festivalu v Přerově Rudolf Neuls.

Podle něj už jsou vstupenky na páteční koncert beznadějně vyprodané a z důvodu bezpečnosti a kapacity Městského domu platí zákaz prodeje.

„Jsem samozřejmě rád, že je o festival takový zájem a na sobotu, pokud vím, ještě vstupenky jsou,“ dodal.

První festivalový den obsadil pódium big band Concept Art Orchestra, který tvoří přední jazzoví sólisté. Po něm se představila kapela Ondrej Juráši & Milo Suchomel Horns in the City.

Přírodní koberec na náměstí TGM v Přerově
Přírodní koberec v Přerově připomíná sto let republiky. Podívejte se

„Festival má dodnes ve svém názvu československý, takže se vždy snažíme pozvat kapelu, která přispěje i k česko-slovenské vzájemnosti,“ vysvětlil Rudolf Neuls. Vrcholem večera byl skvělý francouzský bubeník Damien Schmitt s unikátním projektem Damien Schmitt & Dam'nco.

Páteční večer festivalu otevře český band Kryštof Marek Orchestra. Kapelník, skladatel, textař a pianista Kryštof Marek získal v roce 2017 za hudbu k filmu Masaryk Českého lva. Pětinásobný laureát ceny Grammy, basista, producent a skladatel Victor Wooten bývá označován za „moderního Mesiáše basové kytary.“

Prezident Zeman na setkání s občany na kojetínském náměstí
Zeman pobouřil Romy v Kojetíně i Přerově

Jeho koncert tedy bude patřit k vrcholům festivalu, stejně jako americké vokální kapely The Manhattan Transfer, která nastoupí po něm.

„Pokoušet se o výčet poct a ocenění, jež tato legenda získala v různých anketách, zmiňovat se o množství hitů, které jsou díky ní stále populární, je asi zcela zbytečné,“ doplnil dramaturg festivalu Aleš Benda.

Tečkou za třídenním festivalem se stane nejen sobotní koncert přerovského orchestru Academic Jazz Band, který letos slaví šedesát let své existence, ale posluchači se mohou těšit i na česko-slovenský kvintet Rosťa Fraš CZ/SK Quintet. V něm usedne za bicí soupravu přerovský rodák Marek Urbánek a jako host se představí další domácí jazzová naděje - pianista Martin Konvička.

Festival uzavře skvělá americká kapela Chris Minh Doky& The Nomads. Leaderem kvarteta je vietnamsko-dánský basista Chris Minh Doky a na pódiu spolu s ním se objeví i kytarista Dean Brown a idol mnoha českých bubeníků Dave Weckl. Součástí festivalu je vždy po skončení koncertů after party s bandem Jiří Halada&Friends.

Ilustrační foto
Soud začnel rozplétat tragický útok psa na dítě v Předmostí