Město vybíralo z deseti zájemců, kteří se na tento post přihlásili. Asistenty nakonec budou Ján Horvát Balog, Pavel Mirga (pozn. red.: nejedná se o provozovatele lazaretu v Dluhonské ulici), Martin Bezděk a Peter Lacko.

Na výběrovém řízení se všichni z uchazečů shodli na tom, že jejich pozice nebude lehká, protože – jak sami říkají – budou vnímáni jako ti, co pracují pro gádže a benga.

„Ale romská komunita nás vyloučí jen do té doby, než se projeví výsledky naší práce," věří jeden z úspěšných zájemců Peter Lacko.

Čtyři asistenty čeká zaškolování

Asistenti, kteří prošli výběrovým řízením, mají základní vzdělání, v současné době jsou bez práce, žili nebo žijí v sociálně vyloučených lokalitách a nechybí jim autorita u místních obyvatel.

„Spoléháme na to, že se nám s jejich pomocí podaří zlepšit klima zejména v přednádražní čtvrti, kde budou přednostně působit," konstatoval manažer prevence kriminality a radní Jiří Kohout (SpP).

Asistenty čeká první měsíc zaškolování a v terénu se budou pohybovat s mentorem z řad strážníků Městské policie, který bude jejich učitelem, rádcem i nejbližším spolupracovníkem.

„Znají sice vyloučené lokality a jejich obyvatele, ale musejí ještě navázat kontakty s neziskovými organizacemi, měli by mít vazby na ředitele základních škol, zaměstnance magistrátu a sociální pracovníky. V červnu už by měli pracovat samostatně – byť pod vzdáleným dohledem mentora," doplnil ředitel Městské policie v Přerově Omar Teriaki.

Peter Lacko: Pověst Romů upadá

Na činnost asistentů prevence kriminality poskytl stát pro letošní rok dotaci 606 tisíc korun, město Přerov uhradí deset procent z celkových nákladů.

Do výběrového řízení na pozici asistentů se podle zástupců města přihlásilo méně zájemců, než původně předpokládali.

„Přišlo nám deset přihlášek. Doporučili jsme sedm uchazečů, ale k výběrovému řízení jich přišlo jen pět – a z tohoto počtu odborná komise vybrala tři. Vyhlásili jsme proto druhé kolo výběrového řízení, kde byl vybrán čtvrtý adept," upřesnila personalistka přerovského magistrátu Vlasta Vičanová.

Asistenti, kteří budou k vidění v ulicích Přerova, měli jasnou motivaci – a o své vize se museli podělit s výběrovou komisí.

„Vím, že spousta našich mladých lidí fetuje a páchá trestnou činnost. Pověst Romů tím upadá. A já bych rád upevnil vzájemné soužití, aby nedocházelo ke zbytečným konfliktům," řekl Peter Lacko.

Další asistent Ján Horvát Balog o sobě prozradil, že je úspěšný boxer a chtěl by přitáhnout děti ze sociálně vyloučených lokalit ke sportu, naučit je disciplíně a ukázat jim, že jde volný čas využít jinak.

„Mám v plánu řešit i situaci v okolí Škodovy ulice, kde mám rodinu. Vím, že tam Romové jen postávají a kšeftují. Nedělá to dobrý dojem," poznamenal.

Po základce na pracák

Také Pavel Mirga chce pozitivně působit na mladé Romy.

„Důležité je, aby získali pracovní návyky. Dříve měli Romové svá řemesla – byli třeba kováři, truhláři, stolaři. Dnes znají děti řemesla jen z knížek, vyjdou devátou třídu a skončí na úřadu práce. Chci apelovat na rodiče, aby nekryli záškoláctví dětí a nebrali jim tak šanci na lepší život," zmínil Pavel Mirga, který je známým romským hudebníkem.

Poslední asistent – Martin Bezděk – sice není Rom, ale ke zdejší komunitě má blízko.

„Bydlím mezi nimi, moje přítelkyně je Romka a má v Přerově velkou rodinu, takže mi nechybí osobní znalost mentality. Budu pracovat na tom, aby lidé pochopili, že jim chci pomáhat – ne jít proti nim," popsal Martin Bezděk.

Asistenti prevence kriminality mají dohlédnout i na bezpečnost obchodníků v ulicích u nádraží. Prodejci si totiž delší dobu stěžují na obtěžování a krádeže.