Jedenáctého listopadu přesně v jedenáct hodin a jedenáct minut zde položili věnce a kytice zástupci města, armády, Svazu bojovníků za svobodu či Sokolské župy Středomoravské-Kratochvilovy v Přerově.

Čestnou stráž drželi i členové Československé obce legionářské v dobových kostýmech, kteří v těchto dnech provádějí zájemce Legiovlakem.

„Tradice tohoto významného data je spjata s rokem 1918, kdy přesně v jedenáct hodin a jedenáct minut tohoto dne skončila uzavřením míru mezi Německem a státy Dohody první světová válka," připomněl historik Petr Sehnálek.

Právě připomínka posledního dne do té doby nejkrvavějšího konfliktu v dějinách lidstva se podle něj stala vhodnou příležitostí k uctění všech veteránů první světové války a posléze i dalších krvavých konfliktů.

„I náš stát má své válečné veterány a památka tohoto dne se tak vztahuje na naše předky, bojující v první světové válce, účastníky domácího a zahraničního odboje za druhé světové války, ale i na mnohé účastníky odboje třetího a v neposlední řadě pak také na současné i bývalé příslušníky armády a policie, kteří se v novodobé historii účastnili zahraničních a vojenských misí," řekl.

Že se Přerované o historii zajímají, potvrdil i Petr Čížek z Československé obce legionářské, který v těchto dnech provádí zájemce Legiovlakem. Spolu se svými kolegy přijal pozvání na pietní akt, aby držel u památníku Františka Rasche čestnou stráž.

Originální projekt, jenž představuje slavnou minulost legií, se podle něj ve městě setkal se značným ohlasem.

„O prohlídku Legiovlaku je zejména v dnešním svátečním dni velký zájem. Je zřejmé, že si lidé uvědomují jeho význam, a tak přicházejí školy i veřejnost. Dokonce dnes neohlášeně dorazila skupina vojáků z Přáslavic, které jsme s radostí provedli," vylíčil.

Dvanáct vagonů Legiovlaku i s historickými exponáty mohou návštěvníci zhlédnout na vlakovém nádraží v Přerově ještě celý tento víkend. Otevřeno bude od 9 do 16 hodin a každou celou hodinu se uskuteční komentovaná prohlídka pro veřejnost.