Přerov povstal jako první město v zemi - Přerovské povstání, jež vypuklo zcela spontánně 1. května, bylo ale vzápětí potlačeno nacisty. Za první vzpouru proti nacistům zaplatilo životem čtyřiapadesát lidí - někteří padli, nebo byli smrtelně zraněni při přestřelkách, jiní umučeni a zastřeleni při zatýkání.

Do atmosféry prvorepublikového Přerova se přenesli ve čtvrtek studenti a pedagogové Gymnázia Jana Blahoslava a Střední pedagogické školy. Netradičním způsobem si tak připomněli devadesáté výročí položení základního kamene budovy dnešního gymnázia.
Výročí položení základů školy oslavili na gymnáziu v Přerově stylu třicátých let

Jednadvacet nevinných Přerovanů popravili nacisté 2. května 1945 na střelnici v olomouckých Lazcích.První pietní shromáždění, které uctí památku obětí Přerovského povstání, se uskuteční v úterý 2. května právě na tomto místě. „Jako každý rok se pokloníme památce Přerovanů, kteří se 1. května roku 1945 postavili na odpor nacistům a zaplatili za to svými životy,“ řekl primátor města Petr Vrána.

Pozornost Přerovanů, kteří míří do Žebračky, budí opuštěná vila, postavená v letech 1907 až 1908.
Tajemná výstavní vila u Žebračky je opuštěná. Znáte její osud?

Na pietní shromáždění v olomouckých Lazcích bude pro veřejnost vypraven autobus, a kdo se bude chtít akce zúčastnit, může do něj nasednout v 9 hodin na Masarykově náměstí. Vzpomínková akce na Lazcích začne úderem desáté hodiny a zajištěn je i odvoz zpět.

„Po poledni se pak zástupci radnice pokloní také u patnácti pamětních desek v ulicích Přerova, které jsou připomínkou tragických osudů obyvatel našeho města,“ doplnila Pavla Roubalíková z magistrátu.

Vzpomínkové akce pokračují i na Den vítězství 8. května. V 10 hodin se koná tichá pieta u pomníku Padlých letců na třídě Generála Janouška, a poté položí zástupci města květiny u bývalých kasáren v Želatovské ulici a u Meopty. Oběti války si připomenou také u pomníku obětem Přerovského povstání na hřbitově.

Poděkujte hasičůmPoděkujte hasičůmZdroj: Grafik redakceVzpomínkových akcí se zúčastní kromě zástupců vedení města také Český svaz bojovníků za svobodu, Československá obec legionářská, zástupci TJ Sokol Přerov, policie a armády.