Kvůli pochodu radikálů, který tentokrát nepovede sociálně vyloučenými lokalitami, ale centrem města, se stal Přerov nejostřeji sledovaným městem v republice.

„Do bezpečnostních opatření se zapojí sedm krajských ředitelství, včetně Olomouckého a Zlínského, ale také Pardubického, Královehradeckého nebo Prahy," vyjmenoval velitel zásahu Libor Krejčiřík. Do Přerova má dorazit na pět set stoupenců krajní pravice, která chce protestovat proti Evropské unii. Většina účastníků přijede vlakem po poledni.

Kromě těžkooděnců a policistů z krajské pořádkové služby hlídají ulice také strážníci a na místě nechybí ani Jízdní policie ze Zlína s koňmi.

Prostor nad městem monitoruje vrtulník letecké služby se záznamovým zařízením.

„Nádraží máme policisty obsazeno dostatečně. Hlídky jsou rozestavěny také na příjezdových komunikacích do Přerova tak, abychom odfiltrovali případné problémy. Podle našich informací má ale levá extrémní scéna svůj den jinde, a to na Střeleckém ostrově v Praze," uvedl na tiskové konferenci šéf přerovského územního odboru policie Martin Lebduška.

Policisté spolu se strážníky posílili hlídky také v blízkosti sociálně vyloučených lokalit u nádraží – v Husově, Škodově a Kojetínské ulici.

Většina stran kvůli pochodu radikálů zrušila své prvomájové oslavy. Jen komunisté zůstali věrní tradici a obsadili Horní náměstí.

„Nemáme s nimi žádný politický střet, nezajímají nás. Svátek práce je pro všechny, takže ho normálně oslavíme," vysvětlil předseda Městského výboru KSČM v Přerově Břetislav Passinger.

Na Horním náměstí se dopoledne sešly asi tři stovky lidí. Vyhrávala dechovka Moravská veselka a svá vystoupení předvedly i děti. Většinu návštěvníků oslav ale tvoří lidé důchodového věku.

Komunisté sbalí, pravicoví radikalové začnou

Město se střetu radikálů s komunisty neobává.

„Mluvili jsme s předsedy všech stran a například sociální demokracie svou akci zrušila. Komunisté nám řekli, že budou balit co nejdříve tak, aby je to minulo," řekl náměstek přerovského primátora Michal Zácha (ODS).

Komunistické oslavy Svátku práce by měly skončit v jednu hodinu a pochod krajní pravice se vydá centrem Přerova z náměstí T. G. Masaryka až po druhé odpoledne.

„Už ráno se sešel krizový štáb. Z centra byly odvezeny kontejnery a technické služby zajistily odklizení stavebního materiálu a volně položených dlažebních kostek v ulicích. Informovali jsme také obchodníky po celé trase pochodu o tom, aby přeparkovali auta," doplnil.

Z centra zmizely koše na odpadky

Přerov se připravil na pochod stoupenců krajně pravicové Dělnické strany sociální spravedlnosti, který začne ve 14 hodin na náměstí T. G. Masaryka, pečlivě.

„Nikde nejsou žádné koše, takže nemám ani kam odhodit kapesník. Tak uklizené centrum města jsem snad nikdy neviděl, " komentoval to s úsměvem jeden z náhodných chodců.

Dělnická mládež, která je oznamovatelem celé akce, upřesnila v mailu novinářům svůj program.

„Na náměstí vystoupí zástupci Dělnické strany sociální spravedlnosti v čele s předsedou Tomášem Vandasem, zástupci Dělnické mládeže a slovenské Pospolitosti. Hlavním tématem bude kritika Evropské unie, do které vsotupila Česká republika právě prvního května 2004," uvedl ve zprávě předseda Dělnické mládeže Erik Lamprecht.

Romové protiakce nechystají

Přerovští Romové žádné protiakce nechystají.

„Každý má svobodu slova, tak ať se vyjádří. Podle nás se chtějí jen ukázat. Nic proti nim dělat nebudeme, budeme normálně doma," řekl jeden z místních Romů Petr Horváth.

Ten je podle svých slov rád, že se tentokrát pochod vyhne lokalitám hojně obydleným Romy v blízkosti nádraží a projde centrem.

„Je dobré, že zakusí také ti nahoře pocity, které máme pokaždé my, když sem do Přerova přijedou," řekl.