Zapůjčitel audioprůvodce může podniknout individuální pětikilometrovou prohlídku s výkladem v češtině nebo v několika cizích jazycích.

„Komentáře zaznamenané na přístroji jsou dostupné v češtině, angličtině, němčině a polštině. Výklady mají také ve verzi pro dospělé i pro děti," uvedla pracovnice MIC Přerov Šárka Štěpánková.

Prohlídka, která může zabrat okolo dvou hodin, začíná v informačním centru, kde začíná obecným úvodem.

„Poté její kroky vedou na náměstí T.G. Masaryka a přes Horní náměstí, parky Plovárna a Michalov až k budově Ornis a zpět na Žerotínovo náměstí. Zakončena je v Šíravě," dodala.

Podle Šárky Štěpánkové o tuto službu mají největší zájem především mladí lidé a zahraniční studenti, kteří Přerov navštíví v rámci výměnných pobytů. Národnostně prý v půjčování vedou Poláci, Němci, Italové a třeba Holanďané.

„K dispozici dáváme mapku, na které jsou u míst zaznačené číselné kódy, které stačí vyťukat na přístroji a ten ve sluchátkách přehraje daný text. Máme těchto zařízení dvacet kusů. Pokud by si ho chtěla zapůjčit skupinka více jak deseti lidí, je vhodné si jej ale rezervovat," doplnila.

Služba individuálních průvodců po Přerově funguje od léta 2010. V prvním roce si ho zapůjčilo pětadvacet lidí. Minulý rok šestnáct, což je stejný počet jako zatím letošní počet výpůjček. Poskytuje se zdarma na vratnou kauci 300 korun, a to v pracovní dny od 8 do 17 hodin nebo o víkendech do 12 hodin. Vypůjčitel ho pak musí vrátit ve stejný den, který si ho z informačního centra odnesl.

Při prohlídce města lze natrefit také na tabule projektu Citywalk, kde je možno vyhledat informace o ubytování, restauracích, kulturních a historických památkách. Ty umožňují i zaslání emailu. Klasický přístup na internet na nich ovšem není k dispozici.