Barevně odlišené vaky svým popiskem jasně naznačí, k jakému účelu budou sloužit. Do žlutých lidé umístí plastový odpad, do zelených sklo a do modrých papír. Majitelé můžou odpad třídit přímo do těchto brašen a jejich obsah pak jednoduše vysypou do kontejneru stejné barvy.

„Věříme, že barevné tašky budou občany více motivovat ke třídění. Často jsme se totiž setkávali s názorem, že lidem doma chybí nádoby na jednotlivé druhy odpadů, a to byl také jeden z hlavních důvodů vzniku tohoto projektu," uvedl Marek Hruška ze společnosti EKO-KOM, která ve spolupráci s Olomouckým krajem aktivity na podporu třídění odpadů financuje.

Kdy a kam tašky poputují?

V Přerově budou dvojice pracovníků roznášet sady barevných tašek přímo do domácností, a to v pátek 21. září odpoledne či vpodvečer, případně v sobotu 22. září.

„Dali jsme prozatím přednost spíše rodinným zástavbám, takže tašky poputují například do ulic Dluhonská, Na Hrázi, Malá Tratidla, U Strhance či Jilemnického," uvedla Věra Špilerová z odboru správy majetku a komunálních služeb přerovského magistrátu.

Ekologické vaky ale obdrží také obyvatelé ulic Svépomoc I-IV, U Žebračky, Bezručova, Máchova, Sadová, Za Mlýnem, Osmek, Riedlova, Kopaniny, Havlíčkova, Malá Trávnická, Kosmákova či Vsadsko. Další vytipovanou lokalitou je pak Předmostí, a to ulice Kotkova, Janáčkova, Karasova, Sportovní, Tyršova, Teličkova, Popovická, Prostějovská, Olomoucká, 1. května, Tylova a U Pošty.

Jak poznáte roznašeče?

Majitelé domů budou o akci předem informováni prostřednictvím letáků, které najdou v poštovních schránkách, a dočíst se o ní můžou i na vývěskách.

„Naše pracovníky poznají podle jednotných triček s tématikou třídění odpadů. Společně s taškami budou rozdávat také propagační předměty z recyklovaných materiálů a zájemcům odpoví i na dotazy, týkající se třídění odpadů a jejich následného zpracování," přiblížil koordinátor projektu Miroslav Grass.

Do přerovských domácností, které se tohoto „experimentu" zúčastní, dorazí v příštím roce také dotazník, na jehož základě pak bude vyhodnocen přínos akce. „Pokud se ukáže, že splnila očekávání, je reálné, že tašky poputují i do ostatních lokalit ve městě, " uzavřela Věra Špilerová.