Polétavého prachu je totiž v ovzduší opět více, než je povolený limit. Přerovský magistrát už v této souvislosti vydal na svých webových stránkách varování.

„Množství prachu v ovzduší překračuje imisní limit. Lidem proto doporučujeme omezit větrání, ale i pohyb a pobyt venku. Automobily by měli řidiči používat jen v nejnutnějších případech," uvedl mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Omezení platí v pátek 21. prosince, ale také o víkendu – tedy 22. a 23. prosince.

Monitorovací stanice ovzduší u přerovského kina Hvězda naměřila během pátku zvýšené hodnoty. V jedenáct hodin dopoledne dosáhly čtyřiadvaceti­hodinové koncentrace polétavého prachu 90,2 mikrogramů na metr krychlový – povolený limit je přitom 50 mikrogramů.

Kvůli inverznímu charakteru počasí a špatným rozptylovým podmínkám se ani v nejbližších dnech nedá očekávat zlepšení. Situaci totiž zhoršuje fakt, že nefouká vítr.

Podle lékařů by neměli lidé zhoršenou kvalitu ovzduší podceňovat. Smog má totiž na zdraví větší dopad, než si myslí. Dlouhodobé vystavení nadměrnému znečištění částicemi polétavého prachu vede podle odborníků prokazatelně k nárůstu chronických onemocnění horních cest dýchacích, včetně astmatu. Může ale vést i ke genetickým změnám, rakovinovým onemocněním a nebo poruchám plodnosti.