Pár desítek roušek a respirátorů druhého stupně ochrany, které měla Městská policie v Přerově k dispozici, ale vydrželo jen na několik dní.

„Solidarita lidí je velká a od jedné kulturní instituce jsme obdrželi asi stovku roušek. Protože se ale stále množí další nabídky pomoci, vznikl v průjezdu naší služebny na náměstí T. G. Masaryka Rouškovník. Lidé sem mohou vyrobené roušky přinést a my je pak předáme těm, kdo je potřebují,“ řekl zástupce ředitele Městské policie v Přerově Miroslav Komínek.

Přerov ve středu 18. března kolem poledne.
OBRAZEM: Přerov v čase koronaviru

V případě, že lidé doma roušky šijí a chtěli by pomoci, mohou se obrátit na kontaktní místo - městskou policii - a darovat je ostatním.

„Pokud máte nadbytečné roušky, zavěste je na věšák. Pokud potřebujete roušku, vezměte si ji z věšáku. Neberte si, prosím, více, než skutečně potřebujete,“ vítá příchozí u vstupu informační tabule.

Hokejový brankář Lukáš Klimeš
Přerovští sportovci pod rouškou. Poznáte je?

Pro nejohroženější - přerovské seniory

Strážníci chtějí roušky, které se staly v celé zemi nedostatkovým zbožím, rozdávat těm nejohroženějším - seniorům.

Protože od čtvrtku platí nové nařízení vlády a senioři smějí nakupovat v obchodech pouze v době od desíti do dvanácti hodin dopoledne, mohou se během té doby stavit i pro roušku na Městskou policii.

„Nasmlouvali jsme dovoz roušek z Prostějova a ozývají se nám i další zájemci,“ popsal.

Dobrovolníci pomáhají seniorům s nákupy. Ilustrační foto
Osamělým lidem pomůže s nákupy přerovská Charita

Přímo v Přerově dnes šije roušky řada zaběhnutých dílen, ale i dobrovolníci, kteří chtějí pomoci druhým.

Roušky vyrábějí z nejrůznějších materiálů také v dílně na nádvoří U Bukáčků ve Wilsonově ulici, kde běžně šijí plavky.

„Vyrábíme je už třetí den a nestíháme, protože zájem je obrovský - máme objednávky na dvě stě až tři sta kusů. Teď jsme výrobu zrychlili, takže zvládneme tak patnáct kusů za hodinu. Děláme je z různých materiálů - povlečení, prostěradel, ale i ručníků. Zájemci si pro ně přicházejí přímo do naší prodejny,“ přiblížila majitelka Hana Rašková. „Šijeme jen ve dvou, takže je to docela záběr,“ popsala.

Přerov ve středu 18. března kolem poledne.
Povinné roušky si musíte vyrobit. V Přerově již jen jedna školka, park bez hřišť