Městskou hromadnou dopravu začne v Přerově už od 1. prosince letošního roku zajišťovat firma, která vzejde z výběrového řízení. Smlouvu bude mít na deset let, tedy až do roku 2023.

Od roku 2009 provozovala v Přerově autobusové spoje slovenská společnost SAD Trnava, která ale městu vypověděla kontrakt.

„Během svého působení totiž zjistila, že jako zahraniční dopravce nemá povolení od ministerstva dopravy na provozování MHD v České republice," shrnul anabázi mluvčí přerovského magistrátu Bohuslav Přidal.

Řešení se nakonec přece jen našlo a město uzavřelo v prosinci roku 2011 smlouvu s její dceřinou společností Dopravní a logistická.

„Té ale ke 30. listopadu letošního roku končí dvouletá lhůta," konstatoval.

Výběrové řízení na nového dopravce je časově náročné.

„Podle zákona se musí oznámit rok předem, a protože se jedná o nadnárodní zakázku, byla zveřejněna ve věstníku Evropské unie. Teprve poté jsme mohli vyhlásit výběrové řízení," vysvětlil náměstek přerovského primátora Josef Kulíšek (ODS).

Své nabídky můžou firmy podávat do května letošního roku, aby mělo město dost času vybrat nového provozovatele.

„Ten bude totiž zajišťovat autobusové spoje v Přerově po dobu desíti let. Předpokládaný objem zakázky je 250 milionů korun," upřesnil Bohuslav Přidal.

Roli bude hrát i stáří vozidel

Radní zatím nemají signály o konkrétním zájemci.

„Schválili jsme pouze zadávací podmínky a budeme čekat na nabídky tak, abychom k 1. prosinci měli nového dopravce. K podmínkám patří i to, aby v Přerově jezdily ekologické nízkopodlažní autobusy," upřesnil Josef Kulíšek.

Kromě toho ale město zajímá i bezbariérovost vozidel a jejich vybavení.

„Například to, zda jsou v nich umístěny elektronické informační panely, které upozorňují cestující na další zastávku, jak je zajištěn komfort a bezpečnost pasažérů či poskytování informací. Další z nich je pak stáří autobusů," zmínil Bohuslav Přidal.

Zahraniční dopravce se podle něj výběrového řízení může zúčastnit, ale jedině za předpokladu, že bude mít souhlas ministerstva dopravy.

Změna provozovatele MHD by neměla mít vliv na cenu jízdného.

„Ta se v Přerově naposledy měnila v loňském roce, kdy došlo ke zdražení jízdného z osmi korun na deset. V současné době ale nic takového v plánu není," uzavřel.