Autobusy nového dopravce vyjedou do ulic od 1. ledna 2018.

Zadávací podmínky schválili radní tento týden ve čtvrtek s tím, že nejdůležitějšími kritérii budou nabídková cena a průměrné stáří vozového parku.

„Stanovili jsme si strop ceny na 1 kilometr, a ta nesmí překročit 50 korun. Máme zkušenosti z jiných měst, kde se do výběrového řízení přihlásil jediný dopravce, nastavil cenu, neměl konkurenci a vyhrál. Město tím ale dostal do problémů s financováním,“ vysvětlila důvod „zastropování“ Jitka Kočicová z přerovského magistrátu.

Firma, která dnes v Přerově zajišťuje provoz autobusových spojů, jezdí za cenu zhruba 40 korun za kilometr, takže se nejedná o nereálný požadavek.

Nový dopravce najezdí po Přerově ročně 818 500 kilometrů.

ČTĚTE TAKÉ: Nové vedení fotbalové Viktorky odhaluje "kostlivce ve skříni"

Nízkopolažní s elektronickým panelem

Novinkou oproti předchozí praxi bude i to, že autobusy placené městem budou zajíždět i do místních částí Čekyně a Žeravice, které dosud dopravně obsluhují autobusy zajišťované krajem.

„Přebíráme tyto dvě linky, počítali jsme s tím a problém v tom nevidíme. Stejně jsme kraji na tyto spoje přispívali z pokladny města,“ doplnila Margita Považanová z přerovského magistrátu.

Do výběrového řízení se může přihlásit dopravce, který má k dispozici dvaadvacet autobusů, z toho tři záložní.

Komise jmenovaná Radou města bude posuzovat nejen stáří těchto vozů, ale i další parametry - třeba i to, zda jsou autobusy nízkopodlažní, a tedy vhodné pro cestující, kteří mají problém s nastupováním do schodů, nebo jejich vybavenost klimatizací.

„Zajímat ji bude i o to, zda je provoz autobusu šetrný k životnímu prostředí. Hodnotí se podíl vozidel poháněných alternativními palivy, například na zemní plyn či elektřinu. Plusem je i vybavení vozů elektronickým panelem, který zobrazuje informace o trase linky a reálném čase. Žádoucí je i zvukový systém pro oznámení zastávek, případně dalších informací,“ upřesnil radní Jan Horký (SpP).

ČTĚTE TAKÉ: Muž pobíral dávky, přitom nahlásil krádež zlaté cihly i audi

Velká pozornost zakázce

Městskou autobusovou dopravu dnes v Přerově zajišťuje společnost Arriva Morava, která má s radnicí smlouvu, uzavřenou v režimu mimořádné situace a přímým zadáním.

Důvodem tohoto provizoria je, že se firma Dopravní a logistická, která se v roce 2014 zavázala provozovat v Přerově linky po dobu desíti let, dostala do problémů.

„Dopravce, jenž byl vybrán v roce 2014, se dostal po dvou letech do vážných finančních problémů. Na začátku roku 2016 tedy z důvodu jeho platební neschopnosti nevyjely některé autobusové spoje. S dopravcem jsme smlouvu ukončili a v rekordním čase pěti dnů se nám podařilo uzavřít smlouvu s jiným, který tyto služby zajišťuje dodnes,“ připomněla Jitka Kočicová.

I kvůli této špatné zkušenosti nyní přerovští radní věnují zakázce na nového dopravce velkou pozornost.

„Je důležité, aby výběrová komise nepodcenila mimo jiné i bod 6 v zadání veřejné zakázky, který má název Posouzení mimořádně nízké nabídkové ceny,“ upozornila.

Vzhledem ke složitosti a objemu zakázky zpracovával zadávací a obchodní podmínky externí administrátor v podobě právní kanceláře, a to na základě podnětů úředníků, kteří na přípravě spolupracovali.

ČTĚTE TAKÉ: Pilot z Bochoře zaparkoval virník na Václaváku. Chtěl si dát kafe