„Soutěž Přerovská stavba roku 2014 navazuje na Fasádu roku, která má za sebou jedenáct úspěšných ročníků. Jenomže letos nebudeme hodnotit jen fasády. Soutěž proto byla vypsána pro kategorie Novostavba roku, Fasáda rekonstrukce, Fasáda panelového domu a Interiér roku," uvedl náměstek přerovského primátora Pavel Košutek.

Zatímco u prvních třech kategorií musí jít o stavby, které byly zkolaudované, ohlášené či předané v roce 2014, poslední vypsaná kategorie může být až o rok starší – tedy z roku 2013.

„Očekáváme, že v této části budeme hodnotit běžně přístupné interiéry restaurací a kaváren, zdravotnických a lékařských zařízení, obchodů, úřadů, nebo veřejných institucí. Odbornou porotu bude zajímat architektonická a výtvarná úroveň i řemeslný detail provedení," doplnil radní města a zároveň architekt Jan Horký.

Na titul musí být kvalita

Přihlášky mohou zájemci posílat na adresu magistrátu do 30. dubna, do konce května pak odborníci všechna díla posoudí a v červnu vyhlásí výsledky.

„Pokud ovšem porota usoudí, že pro kategorii Přerovská stavba roku nesplňuje žádná stavba její požadavky, má právo nenavrhnout udělení titulu. Neudělit cenu může i v dalších kategoriích – když nebudou mít očekávanou úroveň," podotkl náměstek Pavel Košutek.

Vítězové Novostavby roku, Fasády rekonstrukce a Fasády panelového domu mohou získat odměnu ve výši 40 tisíc korun.

Majitel nejkrásnějšího interiéru si pak může na své konto připsat 10 tisíc korun.

Za nejhezčí předzahrádku 8 tisíc

Premiéru má v letošním roce soutěž o nejkrásnější předzahrádku v Přerově či v místní části.

„Je zcela nová a jejím cílem je podpořit zájem lidí o zkrášlování veřejného prostoru. Soutěž jsme vyhlásili ve dvou kategoriích – Předzahrádka bytového domu a Předzahrádka rodinného domu. Podmínkou k účasti přitom není vlastnictví pozemku, na němž je předzahrádka vysazena," řekl radní Jan Horký.

Zájemci se mohou do soutěže přihlásit nejpozději do konce dubna, soutěžní porota přihlášené předzahrádky navštíví v průběhu června a srpna – a výsledky zveřejní do 2. října.

První místo získá 8 tisíc korun, druhé 5 tisíc a třetí příčka bude ohodnocena částkou 3 tisíce korun.

Podrobné informace a soutěžní podmínky najdou zájemci na webových stránkách města Přerova, kde jsou uvedeny i emailové kontakty pro elektronické přihlášky.