Do ní můžou lidé přispívat libovolnými částkami.

„Ještě musíme zajistit povolení o konání veřejné sbírky a oslovit peněžní ústavy se žádostí o zřízení běžného účtu za co nejlepších podmínek. V dohledné době zveřejníme číslo konta, na které můžou lidé přispívat," uvedla vedoucí odboru ekonomiky přerovského magistrátu Oldřiška Sedláčková.

Sbírka má dva partnery – kromě statutárního města také Přerovský a hranický deník, který bude sbírku a její účel propagovat.

„Budeme také monitorovat, jak likvidace škod na Děčínsku pokračuje, a jsme ochotni zapůjčit třeba vysoušeče a další potřebné věci," řekl přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Povodňová vlna, způsobená vytrvalými a vydatnými dešti, zatopila počátkem června řadu obcí a měst v Čechách. Právě Děčínsko se ale muselo s následky ničivých povodní vypořádat už poněkolikáté – podobně jako obyvatelé partnerského Přerova, který se ocitl pod vodou v roce 1997 i 2010.

Do Děčína poputuje také finanční dar ve výši sto tisíc korun na likvidaci následků povodní, jehož poskytnutí schválili na svém pondělním zasedání zastupitelé. Přerov pomohl Děčínu i v roce 2009, kdy toto město a okolní obce zasáhly bleskové povodně.

Tehdy uvolnil ze své kasy čtyři sta tisíc korun, z toho sto tisíc dostali právě Děčínští. Stejnou částku, tedy sto tisíc, pak poslali z Děčína do Přerova v roce 2010, kdy hladina řeky Bečvy vystoupala k sedmi metrům a pustošila okolí. Tyto finance byly použity na opravu lávky U Tenisu.