Mistrovství světa v parašutismu, jež se koná vůbec poprvé v České republice. Lidé budou moci sledovat seskoky z oken nové restaurace, která vznikne v prvním patře řídící věže.

„V Přerově se podobná akce koná vůbec poprvé, zázemí pro tento sport je u nás ale excelentní. Na letiště budou jezdit trénovat účastníci mistrovství ze zahraničí. Město tedy ožije a naši podnikatelé z oblasti hotelnictví by měli být spokojeni," řekl přerovský primátor Jiří Lajtoch (ČSSD).

Mistrovství světa v parašutismu se uskuteční ve dnech 25. až 31. srpna, týmy z celého světa ale začnou na letišti trénovat mnohem dříve – už tři měsíce před soutěží. V prvním patře řídící věže se v průběhu dubna otevře vyhlídková restaurace.

Podle pořadatelů soutěže přijede na mistrovství světa na pět stovek závodníků ze čtyřiceti zemí z celého světa.

„Očekáváme návštěvnost v řádech tisíců diváků," konstatoval ředitel závodu Martin Dlouhý ze společnosti Dropzone Prostějov, která mistrovství spolu s Českou parašutistickou asociací organizuje.

Soutěžit se bude ve třech kategoriích, a to ve skupinové akrobacii, v uměleckých disciplínách a světovou premiéru bude mít v Přerově i rychlostní parašutismus, který je možné přirovnat ke známému rychlostnímu lyžování.

Celkem se uskuteční čtyři tisíce seskoků.

„Parašutisty budou vynášet do výšky tři až čtyři letouny, z nichž každý pojme osmnáct závodníků. Diváci budou moci sledovat celý průběh soutěže z tribun i na velkoplošných obrazovkách a je pro ně připraven i doprovodný program," doplnil.

Půjčovna motokár i tandemové seskoky

Návštěvníci budou moci zhlédnout ukázky letecké akrobacie, ale také průlet nadzvukových letounů JAS-39 Gripen, podívat se na předváděcí jízdy partnera akce Porsche Brno, obdivovat bungee dumping a k mání bude i půjčovna motokár.

Soutěžní týmy přijedou do Přerova koncem května a začnou se zde připravovat na mistrovství.

Pro parašutisty i veřejnost bude na letišti kromě restaurace fungovat i provoz tandemových seskoků, a to ze stejných letadel, z nichž se uskuteční výsadky na samotném mistrovství.

Otevře se už v průběhu dubna, kdy začnou parašutisté na letišti trénovat seskoky, a v provozu bude do konce října.