„Právě v letošním roce si připomínáme významné jubileum - dvě stě padesát let od dokončení a slavnostního posvěcení přestavby našeho kostela v roce 1772,“ přiblížil Tomáš Dostal, předseda výboru místní části v Předmostí. Farnost se rozhodla uspořádat oslavy jubilea během hodů, které se v Předmostí uskuteční od 22. do 24. července.

„Rozhodli jsme se opravit zvonovou stolici, převěsit a otočit památný zvon, odlitý v roce 1603, i menší z roku 1921. Uvedeme do provozu také kostelní hodiny, které už padesát let nefungují. Budou osazeny tři hodinové strojky s rádiovým řízením času a odbíjením na cimbály. Hodiny budou mít nové ručičky a provede se i oprava ciferníku,“ zmínil Tomáš Dostal.

U příležitosti významného jubilea Předmostí se připravuje také vydání brožury o historii farnosti, jejímž autorem je historik Jiří Lapáček, na plotě budou umístěny informační bannery a součástí oslav budou i komentované prohlídky kostela a věže či přednášky.

Olomoucký arcibiskup Jan Graubner požehnal dvěma novým zvonům pro renesanční zvonici v Dřevohosticích, 14. 8. 2021
Velká sláva: arcibiskup Graubner požehnal novým zvonům v Dřevohosticích

Historie zvonu je nejasná

Přestavba kostela v Předmostí začala v roce 1769, kdy byla zcela zbourána věž, kostel byl prodloužen a zaklenut. Nad hlavním vchodem byla postavena nová zvonice, vysoká 13,3 metru. „Letopočet dokončení přestavby MDCCLXXII (1772) je vytesán v překladu hlavního vchodu. Kromě vlastní stavby se z této doby uvnitř kostela nic nezachovalo,“ připomněl Tomáš Dostal.

V současné době jsou ve věži kostela sv. Máří Magdaleny dva zvony - starší z roku 1603 nese jméno Marie, mladší se jmenuje Josef. „Dobová zvonová stolice umožňovala zavěšení čtyř zvonů. V krajním poli stolice visí zvon z roku 1603, a protože v minulosti nebyl otočený, tloukl čtyři sta let do jednoho místa. Museli jsme ho tedy přetočit, aby se dál nepoškozoval. Kampanolog při jeho prohlídce konstatoval, že je dobře, že se na něj zvonilo ručně a jen občas,“ zmínil Tomáš Dostal.

Odlévání prvního zvonu z veřejné sbírky pro renesanční zvonici v Dřevohosticích, 9. června 2021 ve zvonařské dílně Brodku u Přerova
Ať krásně zvoní! Takto se odléval nový zvon Maria, na který se složili lidé

Podle děkana přerovské farnosti Josefa Rosenberga odlil starší ze zvonů v roce 1603 Zachariáš Milner. Váží 350 kilogramů a má průměr 84 centimetrů.

„Historie tohoto zvonu je nejasná a víme jen to, že se do Předmostí dostal někdy po druhé světové válce. Pracovníci nyní zpevňují zvonovou stolici, která slouží k tomu, aby se na ní zvon rozhoupal. Zvonová stolice je oddělená od konstrukce kostela a musí být pevná - na ni se umístí zvon s novým závěsem a novým pohonem,“ popsal.

Starší ze zvonů je zajímavý svou výzdobou. Je vyrobený ze zvonoviny a zavěšený na koruně tvořené uchy zdobenými lištami a větvičkovým ornamentem. Jeho čepec pokrývá dvouřádkový nápis psaný antikvou.

Zvon z roku 1921 váží asi 50 kilogramů a má průměr 43,5 centimetru. V jeho výzdobě se uplatňuje ornament a reliéf sv. Josefa a dříve tento zvon sloužil jako umíráček. Ve věži kostela jsou také dva cimbály, které sloužily k odbíjení hodin.