„Pro určení pořadí závažnosti kritických míst je klíčových několik kritérií: počet nehod, při nichž došlo ve vybraném úseku ke smrtelnému nebo těžkému zranění, počet zraněných nebo usmrcených osob, ale i závažnost jejich zranění a počet ostatních nehod v této lokalitě," shrnul Roman Ventura z Allianz nadačního fondu, který šetření provádí.

Pojišťovna nejrizikovější místa v jednotlivých regionech České republiky pravidelně vyhodnocuje a své údaje opírá o policejní statistiky. Na „černou listinu" v Olomouckém kraji se tak už dříve zařadily hned čtyři úseky na Přerovsku.

Nejvíce vážných nehod se loni stalo na silnici I/47 v Lipníku nad Bečvou, kritický je i úsek silnice I/35 v Hranicích nebo silnice I/55 v Horní Moštěnici. Fakt, že se mezi problémová místa nově zařadila i křižovatka u Říkovic, řidiče nijak nepřekvapuje.

„Ve směru od Přerova je křižovatka na horizontu a ještě v mírné zatáčce. Řidiči tu jezdí dost rychle, protože je to zakončení dlouhé rovinky široké silnice první třídy. Od Břestu je zase křižovatka na konci docela prudkého sjezdu z přemostění tratě a ještě v mírné levotočivé zatáčce," popsal jeden z řidičů Radek Pikna. Podle něj šoféři v těchto místech riskují a jezdí příliš rychle.

Místo častých nehod u Říkovic

Místo častých nehod u Říkovic. Zdroj: DENÍK

Bouračky

Že na tomto úseku dochází často k nehodám, potvrzují i policejní statistiky. Jen od října do prosince loňského roku se staly hned tři. Srážka dvou osobních aut, ke které došlo v říjnu na křižovatce mezi obcemi Říkovice a Stará Ves, skončila středně těžkým zraněním jednoho z řidičů.

„Ke střetu došlo k okamžiku, kdy šofér vozu Toyota Yaris projížděl křižovatkou směrem od Říkovic na Starou Ves. Po cestě od Přerova pak mířil vůz Škoda Favorit," přiblížila krajská policejní mluvčí Irena Urbánková s tím, že alkohol u obou účastníků vyloučila dechová zkouška.

S lehkým zraněním skončil v prosinci v nemocnici také řidič BMW, který doplatil na neopatrnost řidičky vozu Renault. Žena jela od Přerova ve směru na Říkovice a nepřizpůsobila rychlost své jízdy povaze vozovky a dopravně technickému stavu komunikace.

„Dostala smyk a přejela do protisměru, kde narazila do protijedoucího vozu BMW. Renault byl po nárazu odražen zpět do svého jízdního pruhu, kde se střetl s dalším vozem Nissan. Vůz BMW skončil v příkopu a jeho řidič utrpěl lehké zranění," popsala tuto nehodu mluvčí.

Policisté na Přerovsku zaznamenali v loňském roce celkem 742 dopravních nehod. Zemřeli při nich čtyři lidé, 46 osob utrpělo těžké a 210 lehké zranění. A nejčastější příčiny kolizí? Nepřiměřená rychlost, nesprávné předjíždění, nedání přednosti a nesprávný způsob jízdy.