Dokument propojil několik silných příběhů, které jsou pro Přerovsko symbolické.

Prvním je Přerovské povstání, jež vypuklo v ulicích prvního května na základě mylné informace o konci války. Sen o svobodě skončil 2. května krvavým potlačením vzpoury obyvatel a popravou jednadvaceti nevinných lidí na střelnici na Lazcích. Pouhých šest dní před koncem války.

Druhým příběhem je pohnutý osud židovské rodiny Wolfových, která za války přežila tři roky v úkrytu v lesíku u Tršic. Osmnáctiletý Otto Wolf, který celý „pobyt" zaznamenal ve svém deníku, zemřel zbytečně na samém konci války. V dubnu roku 1945 se odvážil jít do vesnice, kde ho chytli Němci a spolu s dalšími dvěma desítkami mužů se stal obětí Zákřovské tragédie.

Historik František Hýbl přibližuje v dokumentu i další smutnou kapitolu – masakr na Švédských šancích.

Na promítání dokumentu Přerov a jeho válka v Galerii města na Horním náměstí nechyběli ani pamětníci.Příslušníci 17. pěšího pluku z Petržalky, který vedl poručík Karol Pazúr, vyvlekli z vlaku, a poté zavraždili na Švédských šancích 265 karpatských Němců. Většinu obětí této bestiální vraždy přitom tvořily ženy s dětmi, mezi nimiž byla i nemluvňata.

„Všechny tyto historické události jsme spojili dohromady tak, aby u diváků vzbudily emoce a pocit sounáležitosti. V propojení velkých příběhů se zároveň zrcadlí osudy lidí z celé Evropy – Židů, ruských kozáků, německé armády, ruských partyzánů i karpatských Němců," shrnul jeden z tvůrců dokumentu Theodor Mojžíš.

Příběhy mají být podle něj zároveň varovným mementem.

„Chtěli jsme ukázat, jaká zvěrstva dokáže napáchat jeden demagog, který strhne davy. Zasadili jsme dokument do prostoru, který je zdánlivě mimo válečné dění, ale v němž se odehrálo vše podstatné," řekl.

Dokument se setkal u studentů přerovských středních škol s velkým ohlasem. Také po skončení promítání snímku v Galerii města se rozproudila debata.

„Chtělo by to obrátit se na všechny školy, aby se o těchto historických faktech dozvěděla i mladá generace," navrhoval třeba jeden z přítomných Miroslav Chalupecký z přerovského Svazu letců.