Potravinová banka v Olomouci uvítá zejména trvanlivé potraviny.

„Naše sklady jsou momentálně hodně vyprázdněné, poptávka roste od začátku covidu. Odběratelským organizacím neustále přibývá klientů, kteří se bez potravinové pomoci neobejdou. Zároveň se snižují dodávky potravin s prošlou dobou minimální trvanlivosti, protože se jich teď ve slevách prodá mnohem víc než v minulosti a k nám už se nedostanou,“ popsala vedoucí olomoucké Potravinové banky Martina Kolomazníková.

Lidé v obchodech narazí na dobrovolníky v zelených zástěrách, kteří jim poradí, co nakoupit a přijmou od nich potravinové dary. V prodejnách Billa se budou potraviny a drogerie ukládat do speciálních nákupních vozíků.

„Nejvíc potřebujeme rýži, těstoviny, konzervy, olej, kečup, paštiky, dětskou výživu a přesnídávky. Z drogistického zboží jsou vhodné dětské pleny menších velikostí, vlhčené ubrousky, toaletní papíry, šampony, mýdla, zubní pasty a kartáčky,“ vyjmenovala Martina Kolomazníková.

Darované potraviny a drogistické výrobky pomohou přímo v regionu. Potravinová banka je dodává například Charitám, dětským domovům, azylovým centrům, Armádě spásy, organizaci Člověk v tísni či Maltézské pomoci.

Mezi konečné příjemce patří zejména opuštění senioři, matky samoživitelky, lidé bez domova a rodiny s dětmi, které se ocitly v nouzi.

On-line potravinová sbírka probíhá do 22. listopadu na portálech kosik.cz, rohlik.cz a itesco.cz .

Do sobotní sbírky potravin se v Olomouckém kraji zapojí 51 supermarketů a 15 drogerií.Do sobotní sbírky potravin se v Olomouckém kraji zapojí 51 supermarketů a 15 drogerií.Zdroj: Potravinová banka Olomouc