Krvavé střety přívrženců a odpůrců egyptského prezidenta Mursího pokračují a gradovat by měly právě v pátek. I proto se poslední přerovští turisté chystají na návrat domů.

„O pár lidech v Egyptě vím, ale jsou v pořádku. Někteří z nich přiletí ve středu, ostatní ve čtvrtek," uvedla vedoucí klientského centra cestovní agentury Invia v Přerově Dana Szekeresová.

Několik turistů přistoupilo na zkrácení pobytu, což kanceláře kompenzují slevami pro příští dovolenou.

„Lidé zhoršenou situaci chápou a využívají možnosti bezpečného návratu domů. Žádné potíže z jejich strany neevidujeme," podotkla Dana Szekeresová.

Kanceláře nyní zrušily lety do Egypta do konce srpna, klienti tak mohou využít náhradních destinací.

„Zájezdy do Egypta už nenabízíme. Všechny cestující jsme dopravili domů a nyní čekáme, jak se situace vyvine," řekla Sylva Rozsívalová z agentury CK Souček. Konflikt podle jejích slov agenturu příliš nepoznamenal.

„Máme širší zaměření, takže nám vzrostl prodej u ostatních zemí," dodala.

Společnosti, nabízející pobyt v zemi faraónů nyní čekají, co bude dál. Podle informací cestovních agentur se ale turisté minimálně do konce srpna do Egypta nepodívají. Své zákazníky již dopravila ze země i agentura Cylindr. Ani ta s žádnými lety do Egypta v nejbližších dnech nepočítá. (mv)