„Poplatek lze hradit na pokladnách Magistrátu města Přerova v ulici Bratrská 34 a na náměstí T. G. Masaryka 16, dále bezhotovostním převodem z účtu nebo prostřednictvím SIPO," uvedla Stanislava Bartoníková z Odboru ekonomiky přerovského magistrátu.

Po Přerově a jeho místních částech se prohání téměř 3,8 tisíc psů, za loňský rok z poplatků putovalo do městského kasy zhruba milion a půl korun.

„Tato částka je příjmem rozpočtu města, ale zdaleka nedosahuje takové výše, aby se z ní mohly hradit veškeré výdaje spojené s provozem městského útulku pro zvířata a úklid psích exkrementů," doplnila Stanislava Bartoníková.

Poplatek bývá snížený pro majitele psů, kteří splnili záchranářské a canisterapeutické zkoušky.

Naopak až o polovinu bývá vyšší poplatek za druhého a dalšího psa v domácnosti.

Exekuce i stržení z důchodu

Z celkového počtu evidovaných bylo za loňský rok na 91 dlužníků – dlužná částka se vyšplhala na 195 tisíc korun.

„Než začne město peníze vymáhat, musí si nejdříve ověřit, jestli poplatník psa ještě má – poté se rozesílají výzvy," vysvětlila.

V případě, že majitel neuhradí poplatek k poslednímu březnu, pak mu bude částka navýšena o padesát procent sazby.

„Pokud dlužník dobrovolně poplatek neuhradí, bude přistoupeno k jeho vymáhání exekucí," upozornila Stanislava Bartoníková.

Ze zkušeností ví, že na poplatky zapomínají hlavně senioři.

„V těchto případech by se o to měla postarat rodina, jinak bude částka včetně penále stržena seniorům z důchodu," uzavřela Stanislava Bartoníková.

Psí poplatky v Přerově
Lidé v bytových domech v Přerově a Předmostí zaplatí za prvního psa 1 000 korun, za druhého a každého dalšího psa 1 500 korun.

Lidé v rodinných domech v Přerově a Předmostí zaplatí za prvního psa 400 korun, za druhého a každého dalšího psa 600 korun.

V Lověšicích, Kozlovicích, Dluhonicích, Újezdci, Čekyni, Henčlově, Lýskách, Popovicích, Vinarech, Žeravicích, Penčicích je poplatek za prvního psa 300 korun, za druhého a každého dalšího psa 450 korun.

Ti, kteří pobírají invalidní, starobní, vdovský/vdovecký nebo sirotčí důchod jako jediný zdroj příjmu osoby, platí za prvního psa 200 korun, za druhého a každého dalšího psa 300 korun.

Pro právnické osoby na území města včetně jeho místních částí platí sazba za prvního psa 1 000 korun, za druhého a každého dalšího 1 500 korun.

Držitelé mysliveckých psů a psů se záchranářskými a canisterapeutickými zkouškami jsou osvobozeni od poplatku.

Držitelé průkazu ZTP/P + ZTP jsou osvobozeni od poplatku.

V Přerově a jeho místních částech je 3 433 majitelů psů.

Někteří chovají v domácnostech dva nebo více, dohromady je 3740 psů.

Za loňský rok se vybralo z poplatků 1 561 541 korun. Magistrát eviduje 91 dlužníků.