„Oproti předchozímu týdnu byl zaznamenán velmi mírný nárůst celkové nemocnosti akutních respiračních infekcí včetně chřipky, a to o 1,4 procenta,“ sdělila v pátek mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Olomouckého kraje Markéta Koutná.

Celková nemocnost v kraji činila 1 231 případů na 100 000 obyvatel, což je hodnota, kdy se už nedá hovořit o epidemii, ale běžném sezónním výskytu respiračních infekcí.

Nejvyšší nemocnost byla hlášena v okrese Prostějov (1 521), nejnižší v okrese Olomouc (1 090). Nejvíce marodily děti do pět let.

V porovnání s předešlým týdnem zaznamenali hygienici mírný nárůst chřipky, a to o 3,6 procenta. „Závažný případ chřipky nebyl hlášen,“ informovala Koutná.

Fakultní nemocnice Olomouc 1. února otevřela ambulanci praktického lékaře pro dospělé.
Fakultka má novou ordinaci praktika pro dospělé, pomohl UNICEF

Covid se také zvedl, ale nijak významně. Za uplynulý týden bylo potvrzeno 126 nových případů, o 16 více než v předchozím týdnu.

Jestli velmi mírný nárůst nemocnosti signalizuje, že je kraj na prahu další vlny epidemie respiračních infekcí, je podle hygieniků předčasné hodnotit.

„Pokles se zastavil a jaký bude další vývoj, to ukáží až následující dny a týdny. Nárůst za tento týden je skutečně minimální. Navíc nám v kraji začínají jarní prázdniny, kdy děti nebudou ve školních kolektivech. V těchto okresech nám nemocnost neporoste,“ uvedla mluvčí KHS.

V rámci prevence respiračních onemocnění hygienici nadále doporučují věnovat pozornost důkladné hygieně rukou, při kašli nebo kýchnutí zakrýt nos i ústa ohnutým loktem nebo kapesníkem.

„Vhodné je pravidelně větrat, posilňovat imunitu konzumací ovoce a zeleniny, které jsou zdrojem vitamínů, vyhýbat se místům s větší koncentrací lidí, dodržovat rozestupy, používat ochranu dýchacích cest,“ připomněla Koutná.

„Každý, kdo se necítí dobře, by měl omezit své kontakty a zůstat doma, a tím zabránit případnému šíření nemoci,“ zopakovala.